Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  55 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Bufonii și Hopa-Miticii

09/04/2013 17:33:52 Cristian MUNTHIU  
În acest sfârșit de săptămână, partidele care guvernează colțul nostru de țară, și-au ales conducătorii. Nimic spectaculos, pentru că era puțin probabil ca, singurii candidați, să iasă pe locul doi. Recunosc că am urmărit altceva. Am urmărit personajele, de care, depinde în mod direct, soarta locuitorilor satelor și orașelor județului nostru.

Primarii noștri, dragi și scumpi. Între aceștia, am identificat două categorii: -”Bufonii”, adaptare locală a modelului Mazăre și “hopa-miticii”, care se ghidează pe vechiul principiul, unde-i puterea, hop și eu. Fiecare dintre aceste două categorii, se jură că fac toate aceste jonglerii, pentru binele celor pe care-i păstoresc.

Din păcate, pentru cei păstoriți, bufoneria și hopa-miticismul fac deliciul galeriei, dar nu creează bunăstare. Nici măcar câteva locuri de muncă. Ne este plin podul de festivaluri, zile ale comunelor, monografii, statui, parcuri, puncte de informare turistică, fără turiști. Primării dichisite și alte asemenea cheltuieli, bune de pus în broșuri electorale. Toate astea sunt mai degrabă, “aducătore de trecut”, nu de viitor.

Elevii de azi, nu-și vor construi o casă și întemeia o familie, din spectacole și monografii. EI au nevoie de slujbe, private, în marea lor majoritate. Pentru a crea aceste slujbe, firmele ar trebui măcar încurajate, dacă nu chiar ajutate. Dar în mod sigur, nu trebuiesc secătuite, cu tot felul de solicitări aberante și multe rugăminți (a se citi obligații), de a sponsoriza activități inutile. În tot acest timp, serviciile necesare dezvoltării localității, nu există practic ci eventual, doar scriptic, bune de a fi puse în pliantele cu angajamente de viitor, de tipul : “dacă mă veți alege, vom continua împreună...”. Pe tot acest fond, de angajamente de supunere necondiționată, față de mai marii zilei.

Sunt foarte adevărate, cele spuse în emisiunea mea de la Radio Someș, de către fermierul, întors acum șapte ani din Spania, pentru a face la el acasă, la Ciceu Poieni, agricultură la fel cum a văzut, prin țările pe unde l-a purtat viața. Acesta culmea, nu cere nici scutiri de taxe, nici ajutoare. Cere un lucru simplu, normal acolo unde a văzut, că se poate trăi din agricultură. Cere informație de specialitate, dacă se poate chiar la el la fermă, despre noutăți, boli, prețuri, surse de finanțare.

Pentru că vorba lui, când ai de hrănit câteva sute de vaci, nu ai prea mult timp pentru laptop. Sau investitorul de pe Valea Bârgăului, care vrea să construiască un abator. Pentru ca el și consătenii lui, să-și poată tăia și prepara în mod tradițional porcii. Nici el nu cere bani, dar are “obrăznicia” să ceară autorităților, care-l poartă de la ana la caiafa, să-i spună de unde și mai ales când poate să obțină autorizațiile necesare. Sau cei peste 30 de investitori, care au reușit să atragă peste 3,2 milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru a construi pensiuni turistice, majoritatea la Colibița. Și ei cer doar un lucru simplu.

Șase kilometri de drum pe Șaua Blajului, care să lege acest loc de basm, de restul țării. Toate aceste persoane, sunt mult mai importante decât bufonii și hopa-miticii pe care i-am văzut zilele trecute, înțoliți frumos, pentru a-și prezenta “onorul” mai marilor zilei. Sunt mai importanți pentru că ei, cu toate greutățile care le sunt puse în cale, de mii de legi, ordonanțe, ordine și decizii care, pot fi numite cu eleganță, cel mult “tâmpite”, se luptă în continuare să creeze locuri de muncă și un pic de bunăstare, reală, în satele și comunele noastre.

Sate și comune, picate vremelnic, pe mâna unei armate de bufoni și hopa mitici, al căror singur scop real, este bunăstarea lor și a micii camarile, care-i înconjoară.

4548 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro