Animată de preoți tineri și vegheată cu discreție de un Păstor dăruit, Asociația tinerilor creștini ortodocși din Bistrița tinde să devină o mișcare cultural-creștin-ortodoxă care va ocupa, în mod sigur, un loc de prea multă vreme gol, în peisajul spiritual local. De Ziua Națională, tinerii ortodocși s-au adunat în centrul orașului.
Începută cu un ceremonial militar-religios, continuat cu depuneri de coroane de flori la statuia poetului Andrei Mureșanu și cu o splendidă paradă militară în Piața Centrală, în prezența unui public numeros care a înfruntat cu stoicism reprizele și… rafalele de ploaie, sărbătorirea Zilei Naționale a României la Bistrița a continuat cu concertul folcloric extraordinar „Noi suntem ai României” în care au fost prezente formații folclorice din municipiu, dar și ansamblul folcloric „Lujo Davico” din Belgrad, Serbia.
De la orele 13:30 la orele 17:00 au evoluat pe scenă Ansamblurile folclorice Cununa de pe Someș (al Centrului cultural Municipal), Balada, Baladele Bistriței, Doinița (ansamblul Cercului Militar cu grupul vocal și dansatorii) și Dor românesc (ansamblul Centrului Județean pentru Cultură).
În acest cadru s-a semnalat, dorindu-se a se marca o lansare, apariția albumului de cântece populare „Ți-am cântat, lume, o viață” al Corneliei Ardelean Archiudean.
Amfitrionul manifestării organizate de Consiliul Județean, Primăria Bistrița, Centrul Județean pentru Cultură și Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc’’ a fost de această dată Alexandru Pugna, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud.
Spectacolul a fost încheiat cu un recital patriotic de excepție susţinut de către Dinu Iancu Sălăjanu, o voce distinctă și distinsă a folclorului românesc.
Ziua de sărbătoare la Bistrița a fost încheiată, în mod simbolic, de manifestarea Bucuria de a fi creștin român, organizată începând cu orele 17.00 de către Protopopiatul Ortodox Bistrița și Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși din Protopopiatul Bistrița.
Animată de preoți tineri și vegheată cu o discreție... vigilentă de către un Păstor dăruit, această Asociație tinde să devină o mișcare cultural-creștin-ortodoxă care va ocupa, în mod sigur, un loc de prea multă vreme gol, în peisajul spiritual bistrițean.
Adresându-se noii generații, cu manifestări și acțiuni culturale și sociale adecvate, de calitate, bine gândite și țintite, cu mijloace de expresie decente și pe gustul tinerilor, Asociația a căpătat deja o voce distinctă în peisajul cultural și religios al județului nostru.
De Ziua Națională, tinerii ortodocși s-au adunat în centrul orașului preluând parcă ștafeta manifestărilor în curs de desfășurare. Au fost prezenți tinerii membri ai Asociațiilor din parohiile ortodoxe Ardan, Chintelnic, Mărișelu, Lechința, Livezile, Prundu Bîrgăului, Șieu Măgherus, Teaca și Sântioana în frunte cu preoții parohiilor respective.
Li s-au alăturat, cu entuziasm, tinerii grupului folcloric „Doinița’’ al Cercului Militar Bistrița coordonat de Cornelia Ardelean. În frunte cu preoții, având Tricolorul și o icoană sfințită ca portdrapel, grupurile de tineri creștini s-au îndreptat într-o procesiune tăcută, dar cu atât mai impresionantă spre Agora din curtea Protopopiatului Ortodox Bistrița.
Acolo, îmbrățișând parcă statuia care simbolizează jertfele Neamului Românesc pe altarul credinței străbune, grupurile de tineri au închinat Imnuri de slavă spre ceruri prin colindele care prevestesc apropiata naștere a Mântuitorului! Programul a cuprins și prezentarea noului album de cântece populare al Corneliei Ardelean Archiudean, o bijuterie folclorică cuprinzând cântece de pe meleagurile Ocniței, purtate din copilărie în sufletul acestei artiste unice prin modestie, prin muncă tăcută și prin rodul bogat al strădaniei ei de o viață!
Prezentarea simplă, sinceră, emoționată și emoționantă a părintelui Aurelian Poptean a fost urmată de un singur cântec de pe albumul „Ți-am cântat lume o viață’’! Un cântec atât cât să cuprindă toate bucuriile și tristețile unei vieți trăită în demnitate și onoare!
Nu se poate să nu remarcăm organizarea inspirată, dar și succesiunea, precizia și calitatea momentelor culturale și religioase planificate de preoții Emanuel Vidican şi Aurelian Poptean, pentru că acestea au creat în rândul participanților bucuria și satisfacția de a fi trăitorii unor momente sincere, unice, curate și înălțătoare!
Scurtul cuvânt de învățătură rostit de părintele protopop Alexandru Vidican a fost parcă toiagul cu care, izbindu-se stânca aridă, s-a făcut să curgă râuri de împăcare peste sufletele înlăcrimate, de bucurie și durere, îngemănate în mod egal, ale credincioșilor participanți în număr mare la eveniment.
Nu vom ezita să spunem că harul, prezent mereu în Cuvântul Păstorului nostru sufletesc, este atât de înălțător, de bine primit în sufletele noastre, încât orice prezență a Sa printre noi este una emoționantă, dăinuitoare, ziditoare și, de aceea, mult așteptată!
O ce veste minunată! au exclamat colindătorii, în final, într-un cor de voci îngemănate de Speranța în așteptata Naștere a Mântuitorului! Prin apropiere, ostașii, bravii ostași ai Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan’’, retrâgându-se cu torțe, într-un ceremonial militar de acum tradițional, murmurau la rândul lor cu inimile mai să le străpungă pieptul.
...Eroi au fost, Eroi sunt încă, Și-or fi în Neamul românesc, Căci rupți sunt ca din tare stâncă, Românii orișiunde cresc...
Și uite așa, o zi începută frumos s-a încheiat, simbolic, cu un mesaj îngemănat parcă, pe potrivă! În timp ce în Biserica Neamului se ridicau Imnuri de slavă și bucurie vestind venirea pe lume a Speranței și a Mântuirii, în Cetate, Armata Neamului este la datorie, la sfânta datorie fără de care Patria Română nu poate fi nici demnă și nici cununată cu eternitatea!
Să cântăm așadar împreună! Au fost eroi, au fost și-or să mai fie / Ce-or frânge dușmanii cei răi / Din coasta Daciei și a Romei / În veci s-or naște pui de lei.
Reporter de front (dar nu „de pe front’’!),
col. rez. Florentin Archiudean