Tone de piei de animale împrăștiate pe mai bine de 70 de metri pătrați au găsit ecologiștii weekendul acesta la doi pași ce centrul satului Dobric. Se pare că problema este mai veche și a fost semnalată de localnici de mai bine de un an.
Alături de pieile de animale, în râulețul care străbate localitatea zace și nămol despre care se crede că ar conține substanțe cancerigene.
Pârâul care străbate satul Dobric este o adevărată bombă biologică, după cum au arătat mai mulți ecologiști care au vizitat zona în acest weekend. Malul pârâului și apa au fost luate drept gropi de gunoi de către administratorii unei tăbăcării ce funcționează de mai multă vreme în zonă.
„Prin spatele bisericilor din sat trece acest pârâu, Dobric cred că îi și spune, la doi pași de centrul localității. Pe malurile pârâului sunt câteva remorci cu piei de animale. Acea groapă de gunoi neconformă este folosită și de localnici nu doar de tăbăcărie. Toate substanțele chimice se varsă în acel pârâu, iar resturile de piei și mâlul cu substanțele periculoase sunt depozitate pe mal, pe marginea pârâului”, povestește Cristian Țetcu, reprezentantul ONG-ului Gal Ruralis.
Potrivit acestuia, pieile de animale și mâlul cu substanțe toxice s-ar întinde pe mai bine de 50 de metri într-o parte și pe alți 20 de metri în altă parte. Mai grav este faptul că printre substanțele utilizate de către tăbăcărie s-ar număra și cromul, despre care se știe că poate cauza cancerul. Cu ce substanțe a fost contaminat pârâul, doar analiza unor probe de apă poate scoate în evidență.
„Înțeleg că comunele acelea au apucături de genul ăsta încă de pe vremea comunismului. Toată lumea știe, nu e o chestie nouă. Acolo se pot vedea piei mai vechi și piei mai noi, nu e de ieri treaba asta”, completează Cristian Țetcu.
Ecologistul mai spune că a primit semnale despre ce se întâmplă în acea zonă de mai bine de un an de zile, însă nu se aștepta ca mediul să fie afectat în asemenea hal.
Chiar în ziua în care ecologiștii au luat la periat zona, despre problemele de la Dobric a aflat și Garda de Mediu, care a trimis o echipă în control.
„E un pericol pentru sănătatea oamenilor fără discuție. Treaba stă exact cum se vede în imagini, aceea e realitatea. Mâine trebuie să vină reprezentanții acestei unități cu actele să vedem despre cine este vorba”, spune Cristian Niculae, șeful Gărzii de Mediu.
Potrivit acestuia, primărul comunei Căianu Mic, de care ține localitatea Dobric a promis că va rezolva problema, urmând să încheie un contract cu Penitenciarul Bistrița pentru ecologizarea zonei.
Până una alta, tăbăcăria care pune în pericol sănătatea întregii comunități se va alege cel mai probabil cu o amendă ce poate ajunge până la 4000 de lei, spune Cristian Niculae.