Zece blocuri de locuințe din zona centrală a orașului Beclean vor intra anul acesta în reabilitare termică! Lucrările se derulează prin intermediul programului național, cu susținere din fonduri structurale şi de coeziune ale Uniunii Europene şi din alocaţii de la bugetul de stat.
Administrația orașului Beclean și-a propus pentru anul în curs să continue toate demersurile în vederea izolării termice a blocurilor de locuințe. Investiția se va derula prin intermediul programului naţional privind reabilitarea termică a blocurilor şi montarea de ferestre termopan, având ca și scop reducerea consumului energetic pentru încălzirea apartamentelor.
Potrivit primarului orașului Beclean, Nicolae Moldovan, în prima etapă de reabilitare termică au fost incluse 10 blocuri de locuințe din zona centrală, astfel încât investiția să se încadreze și în proiectul de modernizare a centrului orașului, inclusiv din apropierea noului sediu al Judecătoriei.
“În baza unei Hotărâri mai vechi a Consiliului Local vor fi respectate paletele de culori ale blocurilor, stabilite pentru fiecare stradă în parte. Vom începe în prima fază cu zece blocuri de locuințe din zona centrală, care sunt situate lângă drumul național. Aceste blocuri au totul pregătit, mă refer aici la proiectare, la indicatorii tehnico – economici din documentaţia de avizare. În funcție de cum vom reuși să obținem fondurile necesare, vor începe lucrările anul acesta”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.
Potrivit noilor reglementări pentru reabilitarea termică a locuințelor din fonduri publice, aprobate în data de 30 octombrie 2012, schema de finanţare care se referă atât la lucrările de intervenţie cât şi la realizarea auditului energetic şi a expertizei tehnice este următoarea: 60% din finanţare este asigurată din fonduri structurale şi de coeziune ale Uniunii Europene şi din alocaţii de la bugetul de stat iar 40% reprezintă contribuţia însumată a consiliilor locale şi asociaţiilor de proprietari.
Noul act normativ adoptat în toamna anului trecut prevede și posibilitatea primăriilor de a prelua sarcina financiară a asociaţiilor de proprietari, dar cu recuperarea ulterioară a sumelor, în termen de maxim 10 ani.