ACTA reprezinta un tratat international impotriva produselor contrafacute. Desi a fost conceput in vederea protejarii proprietatii intelectuale, prevederile ACTA sunt in masura sa schimbe radical libertatea folosirii internetului.
ACTA a fost semnat prima data la 1 octombrie 2011, iar in prezent peste 30 de tari au semnat acest tratat. Prin aceasta initiativa se doreste stoparea produselor contrafacute, si a materialelor piratate de pe internet.
Daca aceasta initiativa va fi acceptata in vara acestui an, mediul online va suferi modificari drastice, reducandu-se libertatea de a posta, folosi sau imparti fisiere pentru care nu se detine drepturile de autor.
Conform prevederilor ACTA, furnizorii de internet trebuie sa monitorizeze site-urile pe care utilizatorii lor le viziteaza. In acest fel, cei care furnizeaza internet pot depista materialele piratate. Daca se constata ca utilizatorul de internet a incalcat in vreun fel drepturile de autor, risca amezni usturatoare si chiar sa intre in inchisoare.
Mai mult decat atat, prevederile ACTA permit celor care lucreaza in aeroporturi sau la granita sa controleze orice aparat pe care se pot stoca date, pentru a vedea daca acestea sunt sau nu piratate. Daca se constata ca o persoana “are la purator” materiale piratate, aceasta risca amenzi foarte mari si confiscarea telefonului sau calculatorului pe care fisierele au fost stocate.
Cei mai multi utilizatori ai internetului il folosesc pentru a se informa. Pe langa aceasta functie, foarte multe persoane il folosesc pentru a comunica sau a-si comunica nemultumirile. Daca ACTA va fi acceptat, protestele vor ramane istorie…
Romania a semnat acest tratat luna trecuta. Semnarea actului s-a facut fara instiintare publica.
Ultimul cuvant in privinta aplicarii sau nu a prevederilor ACTA il are Parlamentul European. Pana atunci, vor avea loc dezbateri pe marginea aplicarii acestei intelegeri in luna mai.
Bistritenii vor protesta impotriva aplicarii acestui tratat sambata, de la ora 17, in fata Prefecturii Bistrita-Nasaud. Cei care doresc, pot semna petitia online impotriva ACTA pe site-ul: http://www.avaaz.org/en/stop_acta/?vl