Sa vezi si sa nu crezi! Uniunea Europeana protejeaza produsele traditionale insa bistritenii nu sunt interesati sa si le protejeze! Daca alte judete au inregistat de la paine, lactate si mezeluri pana la vin si tuica sau ciocolata, comerciantii bistriteni au inregistrat doar sapte produse lactate.
Pana acum exista inregistrate in baza de date a Ministerului Agriculturii peste 800 de produse traditionale romanesti care vor fi produse traditionale romanesti care vor fi protejate pe piata Uniunii Europene. Prin acest “sistem de protectie” se asigura o concurenta loiala intre producatorii romani si cei din Uniunea Europeana.
Judetul nostru apare inregistrat pe listele Ministerului Agriculturii cu sapte produse traditionale, toate din categoria “produselor lactate”, desi judetul are numeroase produse traditionale care ar putea fi protejate.
Cele sapte alimente traditionale inregistrate sunt produse de doua firme - una din Nasaud si o alta din comuna Rebrisoara.
Bistritenii au inregistrat branza telemea “Salauta” si “Poiana”, casul gras “Salauta” si “Poiana”, branza de burduf “Salauta” si “Poiana” dar si cascavalul “Poiana”…
Inscrierea celor sapte sortimente pe branza in Registrul national al produselor traditionale confera titularilor drepturi exclusive de utilizare a respectivelor marci pe piata Uniunii Europene.
Din acest motiv reprezentantii ministerului agriculturii nu inteleg de ce bistritenii nu sunt interesati sa isi protejeze si alte produse, judetul nostru fiind recunoscut si pentru vinurile traditionale.
Procedura nu este deloc complicata - producatorii trebuie sa depuna o cerere de inregistrare si documentele din care sa rezulte caracterul deosebit al unui anumit produs.
Dupa ce se efectueaza verificarea “in teren”, toate actele sunt inaintate Ministerului Agriculturii, care decide daca elibereaza sau nu atestatul de produs traditional.
Bistritenii isi pot atesta produse traditionale din lapte, produse de panificatie, din carne, legume si fructe procesate, miere si chiar bauturi alcoolice. Un mare avantaj al inregistrarii produselor traditionale il constituie posibilitatea obtinerii de fonduri europene pentru procesarea acestora.
“Trebuie sa recunosc ca nu m-am gandit niciodata sa imi protejez vinurile pe care le produc. Sunt recunoscute in toata tara si chiar in strainatate asa ca nu mi-am pus niciodata problema inregistrarii acestora. Nu stiu prea multe lucruri despre protejarea marcilor si a produselor traditionale, dar poate ca e timpul sa invat” spune unul dintre cei mai mari producatori de vinuri din judetul nostru.