Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  296 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Bistriţenii nu sunt interesaţi de Turnul Dogarilor

12/08/2012 12:05:52 Ioana BRADEA  
Deşi a fost multă vreme închis şi inaccesibil publicului larg, Turnul Dogarilor nu prezintă un prea mare interes pentru bistriţeni: de la mijlocul lunii iulie, de când poate fi vizitat după-amiaza, între orele 18.00 şi 20.00 – aproximativ 30 de cupluri au vizitat monumentul istoric.

Bogdan Platon, tânărul artist bistriţean licenţiat în conservarea şi restaurarea operei de artă, absolvent al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, este o gazdă primitoare pentru toţi pasionaţii de istorie care şi-ar dori să viziteze seara Turnul Dogarilor.

În fiecare zi de luni până vineri, tânărul artist petrece câteva ore în încăperea de jos a Turnului Dogarilor, unde şi-a amenajat un atelier de icoane pe lemn: icoanele se realizează în tempera, după ce bucăţile de lemn sunt unse în prealabil cu 4-5 straturi de grund şi clei de oase.

Icoanele sunt apoi acoperite cu foiţă de aur, se trasează conturul scenei care se doreşte pictată şi în final, după ce lemnul a fost colorat cu tempera, se tratează şi cu emulsie de ou, pentru că astfel culorile se păstrează mai vii...” a explicat Bogdan Platon pentru Bistriteanul.ro.

Tânărul artist a recunoscut că, în medie, cam 5 cupluri pe săptămână s-au arătat interesate să viziteze Turnul Dogarilor – unul chiar din Bucureşti „Au fost mai mult turişti care au trecut prin Bistriţa, decât localnici. Familia din Bucureşti a şi cumpărat o icoană. De o mare trecere, mai ales în rândul copiilor, se bucură expoziţia cu măşti a lui Aldxandru Misiuga, amplasată în camera superioară a Turnului...” afirmă Bogdan Platon.

În afara expoziţiei realizate de Alexandru Misiuga, turnul mai găzduieşte şi expoziţia „Bistriţa, document plastic” realizată de artiştii plastici bistriţeni. Încăperea de la parter, în care este amplasat atelierul lui Bogdan Platon, coboară şi în şanţul cetăţii, astfel încât în interior se pot admira două spaţii despărţite de un planşeu din lemn. La etaj, accesul este asigurat printr-o uşă de mici dimensiuni, dispusă pe latura estică a turnului şi apoi printr-o scară îngustă din piatră se ajunge la etajele superioare. În această zonă, turnul are şi un balcon de lemn, cu deschideri cu ancadrament de piatră, care aveau rol de tragere sau de observaţie, adăugate în mai multe etape istorice.

Turnul Dogarilor este singurul element al fortificaţiei medievale bistriţene care s-a păstrat până azi. Nu era cel mai impunător turn, dar prin proporţiile sale oferă o posibilă reconstituire comparativă a restului fortificaţiei. O veche legendă povesteşte că turnul era legat de restul oraşului printr-o reţea de canale subterane.

Se pare că un legendar culoar subteran pornea de la subsolul Turnului Dogarilor spre Abaţia Benedictinilor, apoi spre Biserica Evanghelică, cu legătură spre Ansamblul Sugălete şi apoi spre dealul fostei cetăţi de pe Burich – oferind un extraordinar refugiu în caz de asediu prelungit. După pierderea importanţei militare, turnul a fost utilizat ca spital pentru bolnavii cronici, dar şi ca loc de detenţie pentru prostituatele din oraş.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro