De cate ori ati trecut prin Piata Mihai Eminescu, pe langa panoul acela urias, plin de indicatii luminoase? Ei bine, panoul si serverele care capteaza informatii au costat peste 200.000 de euro, apartin Agentiei de Protectie a Mediului si reprezinta singura statie care monitorizeaza calitatea aerului si a radiatiilor din oras.
Panoul extern de informare a publicului exista in Piata Mihai Eminescu din 2006, cand, la Bistrita, a fost pusa in functiune statia care monitorizeaza cantitatile de ozon, monoxidul de carbon, pulberea in suspensie (praful, pe intelesul tuturor), umiditatea relativa a aerului, presiunea atmosferica, vantul sau precipitatiile.
Consilierul Sever Roman care se ocupa de intretinerea acestei statii la Agentia de Protectia Mediului, considera ca ar fi o chestiune de educatie si respect ca bistritenii sa fie interesati de calitatea aerului pe care il respira. Insa acest lucru nu se intampla: locuitorii orasului trec deseori indiferenti pe langa panoul amplasat in Piata Eminescu.
Informatiile captate de acest panou strabat un drum lung: mai intai ele ajung pe serverele judetene ale Protectiei Mediului, care le transmit automat Agentiei Nationale de Protectia Mediului, de unde aceste informatii ajung direct la Bruxelles. Si asta pentru ca Uniunea Europeana a impus ca fiecare oras mare din Romania sa detina asemenea statii de monitorizare a calitatii aerului – in functie de gradul de industrializare si de poluare al orasului.
Dupa ce informatiile au fost verificate la Bruxelles, ele ajung pe sit-ul www.calitateaer.ro. Pentru ca Bistrita nu reprezinta un pericol la adresa mediului, are o singura statie, in timp ce judetele Cluj si Maramures au fost nevoite sa monteze in intersectiile mai poluate 5 statii de monitorizare.
Anul trecut, in cateva intersectii mai intens circulate, s-au inregistrat cateva depasiri la cantitatea de praf si de zgomot admise. Dar, in general, calitatea aerului la Bistrita se mentine in parametri normali.