Porcul „tradițional” crescut în gospodării a fost la mare căutare anul acesta! Prețul a rămas la fel ca anul trecut așa că gospodarii nu și-au făcut griji că vor rămâne cu animalele nevândute. În ultimele săptămâni au fost sacrificați sute de porci, bistrițenii preferând să nu aștepte ziua de Ignat când, tradiția spune, că se taie animalele.
Cea mai “încărcată” în tradiții perioadă a anului este cea a Naşterii Domnului. Nu există români care să nu respecte măcar un obicei moștenit din moși strămoși.
Una dintre cele mai vechi tradiții moștenite este legată de tăierea porcului în ziua de Ignat. Vechiul obicei spune că în 20 decembrie, în Ziua de Ignat, se tăia porcul pentru sărbătorile de iarnă pentru ca bucatele tradiţionale să fie proaspete şi numai bune de servit pe masa de Crăciun.
Puțini dintre bistrițeni mai respectă această tradiție, oamenii preferând să cumpere din timp porcul și să îl sacrifice. Anul acesta, spre deosebire de alți ani, mulți bistrițeni au preferat să își cumpere porc direct din curtea gospodarilor, prețul rămânând la fel ca anul trecut – 10 lei/kilogramul viu. În magazine prețurile au crescut chiar și cu 20 la sută așa că nu e de mirare că gospodarii cunoscuți au vândut porcii încă din primele zile ale lunii decembrie.
„Încă din prima săptămână am vândut cei patru porci pe care i-am crescut pentru vânzare. Au venit oamenii, mi-au dat avans și le-am rezervat porcul pentru zilele în care vor putea să îl taie. Din câte știu, în sat, toți porcii au fost vânduți încă din prima săptămână. Cine mai vrea, trebuie să meargă în târg” ne spune un fermier din Figa.
„Tradiția de Ignat nu se mai respectă. Oamenii sunt ocupați, vin la tăiatul pocului când le permite serviciul, dar mai demult așa era tradiția, pocul se tăia de Ignat, pe ninsoare, pe ploaie, pe frig...” mai completează bărbatul.
Dacă încă nu v-ați cumpărat porcul pentru Crăciun nu ar fi rău să vă grăbiți. Anul acesta nici pe internet nu se mai găsesc așa multe anunțuri de vânzare ca anul trecut.