Metoda de înşelătorie „ACCIDENTUL” este cunoscută la nivel naţional. Dacă în alte judeţe, numărul victimelor este de ordinul zecilor, la Bistriţa, doar trei persoane au dat bani acestor escroci. Şi alţii erau cât pe ce să o facă, dar au fost lămuriţi de prieteni că e o înşelătorie...
Persoanele în vârstă din întreaga ţară sunt luate în vizor de o nouă grupare de infractori. Aceştia sună, deţinând informaţii personale, la anumite persoane cărora li se prezintă a fi cineva din neam, care a avut un accident şi are nevoie de o sumă de bani urgent.
Bătrânii, mai miloşi şi mai neinformaţi, cu ochii în lacrimi, sar în ajutorul presupuselor rude de sânge şi transferă bani pentru a-i ajuta. Abia apoi descoperă că de fapt, au fost înşelaţi! Dacă în alte judeţe, numărul celor înşelaţi e de ordinul zecilor, la Bistriţa, oamenii sunt totuşi mai sceptici, sau au prieteni care-i împiedică să cadă în astfel de plase.
De la începutul anului 2013 până în prezent s-au înregistrat la Ispectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa – Năsăud doar trei plângeri din partea unor persoane care au căzut în această plasă, cea mai recentă fiind înregistrată la data de 3 mai.
„Astfel, la data menţionată, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Bistriţa au fost sesizaţi de către R.A. de 85 ani din Bistriţa despe faptul că a fost înşelat de către o persoană necunoscută. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că, în 24.04.2013, în timp ce se afla la domiciliul său, a fost sunat pe telefonul fix de un necunoscut care i-a indus certitudinea că este ginerele său, relatându-i că a fost implicat într-un accident rutier cu o delegaţie străină. Imediat a fost preluat de către „avocatul” acestuia, care l-a determinat să trimită suma de 4500 lei, într-un cont, reprezentând onorariul. În acest caz, cercetările sunt efectuate de către Biroul de Investigaţii Criminale” a explicat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvînt al IPJ BN, agent principal Crina Sîrb.
Chiar dacă sunt şi cazuri nefericite, sunt şi unele în care potenţialele victime ale înşelăciunii au scăpat. “Sora mea, o pensionară din Bistriţa care locuieşte pe Aleea Plopilor s-a trezit acum câteva luni cu un telefon acasă. Bărbatul de la telefon s-a recomandat drept prietenul fiicei sale – stabilită la Bucureşti de câţiva ani. Cu o voce precipitată, bărbatul i-a spus că fiica ei a avut un accident foarte grav, că a fost lovită aproape mortal pe o trecere de pietoni şi că are nevoie urgent de vreo 2000 de lei ca s-o salveze. Sora mea a început să plângă la telefon auzind o asemenea veste despre fiica sa din Bucureşti aşa că înnebunită de spaimă şi plângând în hohote – s-a repezit la CEC, imediat după ce a vorbit cu presupusul prieten la telefon. Nu avea în casă toţi banii ceruţi, dar era hotărâtă să-şi scoată toţi banii de pe CEC şi să-i trimită chiar atunci. Noroc că doamna de la caserie o cunoştea foarte bine pe sora mea şi a întrebat-o ce nenorocire s-a întâmplat de are nevoie de toţi banii – şi în momentul în care i-a spus în linii mari despre convorbirea telefonică, funcţionarei de la CEC i s-a părut ceva suspect şi s-a oferit s-o sune pe fiica surorii mele care era bine mersi acasă la ea, nu avusese niciun accident. Sora mea n-a mai fost bună de nimic vreo două săptămâni, vă daţi seama... În ziua următoare s-a şi prezentat la poliţie, de unde a aflat că era vorba despre o farsă şi despre o întreagă bandă care acţiona astfel de multă vreme” a povestit penrtu Bistriţeanul.ro o pensionară din Bistriţa.
Astfel, bistriţenii sunt rugaţă să fie atenţi şi mai mult, să îşi informeze neamurile mai înaintate în vârstă despre această escrocherie, pentru ca săracii oameni să nu ajungă şi peste măsură de supăraţi dar şi înşelaţi şi cu banii luaţi. Poliţiştii vă recomandă să fiţi sceptici atunci când sunteţi anunţaţi că o rudă are nevoie de ajutorul dumneavoastră, să încercaţi prin toate mijloacele să o contactaţi sau pe cineva mai apropiat rudei respective şi să manifestaţi prudenţă atunci când un străin vă cere să-i daţi telefonic date cu caracter personal (CNP, serie, nr. buletin, număr de cont s.a.) şi cu atât mai mult când vi se cere să plătiţi diverse taxe.
În cazul în care vă confruntaţi cu asemenea situaţii, adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!!!