Crescatorii de miei nu au voie sa sacrifice aceste animale si sa le vanda carnea decat in locuri special amenajate si autorizate. Multi bistriteni prefera insa sa mearga direct la sursa pentru a vedea unde si cum a fost crescut mielul pe care il vor gati pentru masa de Paste. Veterinarii spun ca pana in prezent niciun fermier nu a fost amendat.
Mieii trebuie sacrificati doar in locurile special amenajate si autorizate de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Cei care sacrifica miei acasa sau in alte locuri decat cele special amenajate nu au voie sa comercializeze carnea.
Multi bistriteni prefera insa sa mearga la crescatori acasa pentru a vedea cum a fost crescut mielul pe care il vor cumpara.
Veterinarii atentioneaza insa ca exista riscul unor imbolnaviri. Carnea de miel poate fi infestata cu diferite bacterii care pot pune in pericol sanatatea celor care o consuma. Cei care cumpara miei, sau carne de miel direct de la crescatori, trebuie sa duca la laboratoare carnea daca nu vor sa petreaca un Paste “minunat” la spital.
“Eu cumpar de fiecare data de la tara de la cineva pe care il cunosc. Stiu cum a fost crescut, stiu ca a primit macare buna si ca este crescut ecologic. Imi cumpar cateva kilograme de carne si sunt foarte multumit. In fiecare an fac asa, chiar si de Craciun cumpar carnea de porc direct de la cel care l-a crescut”, a povestit Valer B. pentru Bistriteanul.ro.
Desi veterinarii atrag atentia asupra riscurilor la care se expun cei care cumpara astfel carnea bistritenii sunt increzatori si prefera sa cumpere direct de la crescator mai ales ca preturile sunt mult mai mici decat in piete si magazine.
“Pana in prezent nu au fost aplicate amenzi pentru ca fermierii vand carne de miel acasa. Acestia nu au voie sa comercializeze carne decat in locurile amenajate si autorizate. Au voie sa sacrifice miei in gospodarie dar carnea nu au voie sa o vanda, o pot folosi pentru consum propriu”, a explicat pentru Bistriteanul.ro directorul DSVSA BN, Romulus Bita.
In piata de pe strada Tarpiului carnea de miel se vinde cu 12 lei kilogramul, in magazine cu preturi intre 22 de lei si 35 de lei kilogramul iar fermierii vand acasa carnea cu 10 - 13 lei kilogramul.