Programul Casa Verde prin care statul finanteaza achizitia de sisteme alternative de incalzire pentru proprietarii persoane fizice va incepe in data de 1 iulie. Bugetul alocat pentru acest program pentru intreaga tara se ridica la 110 milioane lei, insa momentan nu se stie cand se vor putea depune dosarele.
Persoanele fizice care doresc sa-si completeze sistemele traditionale de incalzire si apa calda la case cu instalatii alternative ecologice vor beneficia de subventii fixe din partea statului si nu de un procent din investitie, asa cum fusese anuntat initial.
Astfel, pentru centrale de pelleti statul va aloca suma de 3.000 de lei, pentru o instalatie de panouri solare statul va da 6.000 de lei si pentru pompele de caldura, 8.000 de lei.
Potrivit ghidului de finantare, cei care intentioneaza sa aplice pentru acest proiect trebuie sa se adreseze agentiilor de protectie a mediului din judetul in care locuiesc si sa depuna copii de pe cartea de identitate si actul de proprietate asupra casei care va beneficia de investitie, precum si o adeverinta fiscala care sa ateste ca beneficiarul nu are datorii.
Sistemul va fi cumparat apoi de pe piata libera si montat de o firma care nu va mai trebui sa treaca prin vreun proces de avizare.
La final, beneficiarul va prezenta factura pentru instalatie, iar dupa ce autenticitatea acesteia este verificata, primeste subventia aferenta tipului de lucrare pentru care a optat. Bugetul programului Casa Verde se ridica la 110 milioane de lei, iar suma va fi repartizata pe judete, in functie de numarul locuitorilor.
In ceea ce priveste Bistrita-Nasaud, conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului spune ca “nu stim inca ce suma de bani va fi alocata judetului nostru. Presedintele APM va trebui sa emita o dispozitie cu toate aceste date pentru fiecare judet in parte, care va fi publicata in Monitorul Oficial, iar dupa 10 zile de la data respectiva, oamenii isi vor putea depune dosarele pentru a beneficia de subventii”.