Inventivitatea românilor când vine vorba de înșelătorii e fără margini! Așa se face că și bistrițenii cad în plasele celor care-i înșeală spunându-le că au câștigat un premiu, că cineva drag lor a avut un accident sau că li se cumpără mașinile de cusut vechi. Cel mai dureros e că numărul mare de victime e din rândul persoanelor de vârsta a treia...
Criza economică, viața grea, banii puțini și de multe ori și naivitatea îi face pe oameni să creadă că ”Tot ce zboară se mănâncă!”. Acesta este și motivul pentru care mințile bolnave profită de acest lucru și le iau oamenilor și ultimii bănuți, înșelându-i prin fel de fel de metode.
Dureros e că victimele sunt de cele mai multe ori persoane de vârsta a treia.... chiar și cu pregătiri înalte, nu doar cei din zonele rurale.
Bistriţeanul.ro vă prezintă cele mai fecvent folosite metode de înşelăciune.
METODA ACCIDENTUL
Membrii din cadrul unei grupări de infractori sună pe telefonul fix sau mobil al „victimei”, deţinând informaţii personale, li se prezintă a fi cineva din neam care a avut un accident şi are nevoie de o sumă de bani, urgent.
Bătrânii, mai miloşi şi mai neinformaţi, cu ochii în lacrimi, sar în ajutorul presupuselor rude de sânge şi transferă bani pentru a-i ajuta. Abia apoi descoperă că de fapt, au fost înşelaţi!
În județul nostru, de la începutul anului au fost sesizate deja trei plângeri, în care oamenii au dat bani mulți pentru a-i salva pe cei apropiați, însă au rămas cu banii dați și cu buzunarele goale.
Mai multe despre această metodă puteți citi la articolul Bistriţenii nu cad aşa uşor în plasa „ACCIDENTUL” .
METODA „PREMIUL”
Această metodă nu este atât de sentimentală, dar dă bine la buzunare…
Oamenii sunt sunați de către o persoană care le vorbește foarte frumos la telefon, se prezintă și îi anunță pe aceștia că sunt din partea unei companii de telefonie sau a unei firme recunoscute și că în urma unei trageri la sorți, sunt fericiții câștigători ai unui premiu valoros.
Li se explică faptul că pentru a intra în posesia premiului trebuie să plătească o sumă de bani, iar la scurt timp după această conversație telefonică, la ușă se prezintă ”colectorul”.
Și de această dată, victimele, de obicei persoanele de vârsta a treia, cad în plasă și plătesc suma respectivă, doar că nu îi mai caută nimeni pentru a revendica premiul și rămân astfel cu bănuții dați.
De la începutul anului, în Bistrița – Năsăud au fost 13 astfel de victime, prejudiciul ajungând la 27.000 lei.
Uneori, victimele sunt rugate să reîncarce un cont PrePay cu zeci de euro, şi la fel, oamenii rămân doar cu banii daţi.
Mai multe detalii puteți citi la articolul Un bătrânel de 85 de ani a plătit 1.700 lei pentru un premiu imaginar .
METODA MAȘINA DE CUSUT SE REÎNTOARCE!
Văzând că ani la rând a dat roade, metoda ”Mașina de cusut” se reîntoarce în forță.
În acest tip de înșelăciune, lucrurile se fac ”mai pe față”.
În diferite zone ale orașului sunt lipite afișe pe care este scris: ”Colecționar german, cumpăr mașini de cusut vechi, mărci germane, ofer 40.000 – 50.000 euro. Plata pe loc! Tel ......”.
Cei care au astfel de mașini de cusut, dornici să scape de ele dar și să câștige o așa mare sumă de bani, sună, vorbesc cu presupusul colecționar care le spune că pentru a le cumpăra mașina respectivă trebuie să mai cumpere încă una, la un preț mult mai mic (3.000 – 4.000 euro) și apoi el le va cumpăra pe amândouă la prețul afișat pe anunț.
Oamenii, de această dată nu doar cei în vârstă, doritori să scape de o mașină de cusut, fac prostia să mai cumpere una și rămân în final cu două mașini de cusut pe care nu le mai cumpără nimeni și cu o gaură mare în buget. Deși reapărută pe piață de curând, această metodă a și făcut prima victimă la Bistrița.
”La noi există o sesizare. E vorba de o femeie din Livezile care avea o mașină de cusut, a sunat, a vorbit cu respectivul colecționar iar acesta i-a spus că trebuie să mai cumpere o mașină de cusut cu seria apropiată de la o persoană din județul Mureș. Apoi, se vor întâlni și el va cumpăra cele două mașini. Femeia a ascultat, a mers și a cumpărat și cealaltă mașină însă acum, colecționarul nu mai dă nici un semn. Femeia a făcut plângere la noi și se fac cercetări în cauză” a declarat pentru Bistrițeanul.ro purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița – Năsăud, insp. Antonela Pop.
Și alții au fost cât pe ce să cadă în plasă, dau au avut norocul să aibă prieteni care să le explice clar că e o înșelătorie.
BISTRIȚENI, FIȚI ATENȚI!
Deoarece aceste metode de înșelăciune fac atâtea victime, poliția vă roagă:
1. Să fiţi sceptici atunci când sunteţi anunţaţi din senin, prin telefon, că aţi câştigat bunuri şi sume importante de bani;
2. Să manifestaţi prudenţă atunci când un străin vă cere să-i daţi telefonic date cu caracter personal (CNP, serie, nr. buletin, număr de cont s.a.) şi cu atât mai mult când vi se cere să plătiţi diverse taxe pentru a intra în posesia așa- zisului premiu.
3. Dacă totuşi plătiţi, păstraţi actele doveditoare ale plăţilor efectuate pentru a ajuta poliţia în anchetă.
4. Verificaţi amănunţit datele la firmele unde se presupune că sunteţi câştigător înainte de a spori contul escrocilor cu sume importante de bani;
5. Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească şi să afle detalii despre familie sau vecini.
6. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate si legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată.
În cazul în care vă confruntaţi cu asemenea situaţii, adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!!!