Bistritenii care simt cu adevarat ce insemna criza au renuntat in
acest an la carnea proaspata de porc si au schimbat-o cu cea de pui.
Pentru simplul motiv ca preturile sunt mult mai reduse si ca nu isi
permit sa-si cumpere carne de porc.
Mai sunt cateva ore pana cand sarbatoarea de Craciun isi intra in drepturi, iar bistritenii trebuie sa aiba pregatita o masa bogata pe care trebuie sa fie mancaruri traditionale romanesti.
Majoritatea bistritenilor isi asteapta cu drag colindatorii si incearca sa le ofere mancare si bautura, fiecare dupa posibilitati.
Criza financiara se resimte insa in buzunarele bistritenilor. Daca in alti ani nici nu se uitau la cumparaturile pe care le faceau pentru Craciun si cheltuiau cat mai multi bani, in acest an situatia s-a schimbat.
Unul dintre obiceiurile Craciunului este acela ca pe mesele fiecarui bistritean trebuie sa fie carne prospata de porc. Insa cei care nu si-au permis sa-si cumpere un porc viu si sa-l sacrifice sau sa cumpere cel putin cateva kilograme de carne proaspata de porc, s-au reorientat catre alte tipuri de carne, mai ieftine. Astfel, multi bistriteni au inlocuit in acest an carnea de porc cu cea de pui.
Diferente de pret intre aceste doua tipuri de carne poate depasi si 10 lei la kilogram.
Un kilogram de ceafa de porc, fara os, este 18 lei, pulpa dezosata 15 lei, fleica 13 lei, costita de porc 12 lei, s.a. In schimb, un pui intreg il putem gasi la aproximativ 8 lei kilogramul, iar o tavita de pulpe de pui la circa 11 lei.
“ Anul acesta o sa schimbam carnea de porc cu cea de pui. Pentru simplu motiv ca este mult mai ieftina decat cea de porc. In alti ani cumparam cate un porc intreg si il sacrificam... dar cum a ramas sotul meu fara servici nu ne mai permitem. Este buna si carnea de pui si ne consolam cu faptul ca este si mult mai sanatoasa”, povesteste zambind trist o bistriteanca.
Pentru patronii magazinelor care comercializeaza carne de pui este un prilej de bucurie pentru ca vanzarile le-au crescut mult in ultima perioada, ba mai mult, si-au dublat profitul in preajma sarbatorilor de iarna.
“Nu mai facem fata cererilor de carne de pui. De multe ori trebuie sa ne suplimentam comenzile pentru a aduce bistritenilor cat mai multa carne. Ne bucuram ca se trece asa bine carnea de pui, pentru ca si profitul nostru creste”, a povestit unul dintre managerii unui magazin de profil.