Poliţiştii spun că grupul este format din şase-şapte persoane, toţi având maşini cu numere înmatriculate în străinătate şi care apelează la mila bistriţenilor. Spre exemplu, spun că au o persoană în spital, că au doar valută la ei şi că au nevoie urgentă de bani. Bistriţenii îi împrumută, iar banii nu îi mai văd...
Lanţul înşelăciunilor de acest gen a debutat la începutul lunii decembrie a anului trecut. La vremea respectivă, un bărbat şi o femeie au coborât dintr-o maşină înmatriculată în străinătate şi au abordat un bărbat de 74 de ani din Bistriţa. Aceştia i-au spus bătrânului că nu sunt români, că o rudă de-a lor a suferit un accident de maşină şi că au nevoie ce bani în monedă românească fiindcă nu au decât valută, iar băncile sunt închise.
Bistriţeanul a fost milos, le-a dat celor doi suma de 5000 de lei, şi cu paguba a rămas fiincă pe străini nu i-a mai văzut nici până în ziua de astăzi.
Acesta nu este singurul caz care a avut loc la noi în judeţ. Poliţiştii spun că au mai fost încă două astfel de cazuri, în ambele fiind abordate persoane în vârstă. Infractorii înşelau fie în acest mod, fie îi rugau pe bistriţeni să îi conducă până la spitalele apropiate, în schimbul unei sume de bani.
„Două-trei persoane străine acostează un localnic pe care îl întreabă unde se află principalul spital din oraş. Ei îl invită pe acesta în maşină pentru a-i conduce la spital, dându-i în schimb o sumă de bani, de obicei dolari. Pe drumul spre spital infractorii simulează o discuţie la telefon prin care lasă să se înţeleagă faptul că un prieten se află în spital şi necesită o operaţie chirurgicală urgentă. Apelând la compasiunea victimei, aceştia o conving să le împrumute bani româneşti pentru operaţie, cu scuza că dispun numai de valută şi nu au timp să schimbe”, se arată într-un comunicat remis presei de către reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Din primele cercetări efectuate de poliţişti se presupune că aceste infracţiuni sunt săvârşite de un grup format de şase-şapte persoane. Deocamdată nu se ştie dacă într-adevărat sunt străini sau dacă se dau drept străini. Cert este că ei acţionează cu maşini care sunt inmatriculate în străinătate.
Angajaţii IPJ BN fac în continuare cercetări pentru a-i prinde pe infractori. Până când aceştia vîor fi prinşi, oamenii legii oferă câteva sfaturi bistriţenilor: „să fie prudenţi în orice relaţii cu persoane străine, să fie selectivi cu persoanele pe care îi lăsă să intre în casă, dacă cer ajutor, să îi îndrume spre instituţiile abilitate pentru a-i ajuta oficial, să sune de îndată la 112 şi să anunţe poliţia când sunt abordaţi în acest fel”.