Interesul politic este mai presus de interesul copiilor la Runcu Salvei. Grădinița nouă stă închisă sub ochii copiilor, iar primarul și directorul joacă politic dilema cui să încheie contractul pentru curent. Bistrițeanul.ro s-a interesat pentru ei și, dincolo de minciuni, a găsit soluția. Oricare dintre cei doi poate aprinde lumina, numai să vrea.
Deși anul școlar a început de o săptămână, copiii de la grădinița din Runcu Salvei nu au participat la cursuri deoarece clădirea cea nouă nu poate fi folosită, nefiind racordată la electricitate, iar sălile care le-au fost repartizate sunt prea mici și miroase a mucegai.
Mingea responsabilității a fost aruncată de la primar la director, și invers, fiecare susținând că el a făcut tot ce i-a stat în putință.
Mai multe despre acestea puteți citi în articolele Runcu Salvei: A început grădiniţa fără copii! Părinţii şi educatoarea au refuzat să îi lase la cursuri și RUNCU SALVEI: Sub ochii copiilor, grădiniţa de miliarde din fonduri europene stă închisă, fără current.
Căutând însă răspunsuri la autorități, redacția Bistrițeanul.ro a aflat că lucrurile nu sunt chiar atât de complicate.
Ce spune directorul executiv al Consiliului Județean - Mica Oprea despre legalitatea contractului de comodat:
Contactată pentru a explica situația contractelor de comodat între primării și unitățile de învățământ, directorul executiv al Consiliului Județean Bistrița – Năsăud, Mica Oprea - autoritate recunoscută în astfel de probleme administrative - ne-a explicat următoarele:
”Potrivit legii învățământului, unitățile școlare fac parte din patrimoniul comunei. Deci, grădinița de la Runcu Salvei face parte din patrimoniul comunei și primăria este proprietara, iar administrarea clădirii îi revine tot primăriei. Acum, primăria poate să dea clădirea grădiniței în administrare sau unei alte persoane, în cazul de față, directorului. Și noi, la Consiliul Județean, printr-o hotărâre de consiliu, dăm în administrare, printr-un contract, anumite clădiri. Deci, și primăria din Runcu Salvei poate face la fel”
În ce privește opoziția directorului de a semna un contract de comodat, Mica Oprea a spus că nu are motive să se teamă.
”Ei, cum să nu poată semna un contract de comodat? Poate să semneze! Nu trebuie să se teamă. Se face un contract în care se specifică clar cine e proprietarul și cine e administratorul, pe câți ani se încheie contractul, ce obligații, ce drepturi are fiecare parte, etc. Efectiv, primăria i-o dă directorului în administrare”, a explicat directorul executiv al Consiliului Județean.
Mai mult, aceasta a explicat că directorul nu trebuie să fugă de responsabilitate, mai ales că clădirea e nouă și nu sunt probleme cu preluarea ei în administrare.
”Nu poate primarul să se îngrijească de toată comuna. Directorul să semneze și să nu fugă de responsabilitate” - a conchis scurt Mica Oprea.
Ce spun cei de la Electrica despre contractul de racordare la electricitate
”Mărul discordiei” în problema de la Runc e ”Cine încheie contractul de racordare la electricitate?”. Și această problemă e foarte simplă, pe cât de complicată părea în expunerile primarului și directorului școlii.
Primarul Anchidim Pavelea susținea că el nu poate încheia contractul deoarece plata pentru utilități o va face școala, aceasta primind banii necesari pentru cheltuielile cu utilitățile.
”E o diferență între contractul de racordare și plata utilităților. Contractul de racordare îl face proprietarul. În cazul de față,, primăria. Așa că primarul trebuie să vină cu actul de proprietate și să încheie contractul de racordare și să plătească taxa specifică (valoare branșament, taxe recepție și montare contor). Așadar, primarul să citească legislația și să vină să facă cererea de racordare”, ne-a explicat și directorul Electrica, Alexandru Roman.
Mai mult, acesta a spus că și directorul poate încheia contract cu Electrica dacă are un act doveditor că se ocupă de grădiniță.
”Cine va plăti pe urmă utilitățile, asta e o altă chestiune. De drept, în momentul de față, primăria e proprietara, deci primarul să vină să încheie contractual de racordare. Ce fac ei mai departe și cum își rezolvă ei problemele, asta e treaba lor. Din câte știu eu, primarul nu a fost pe la noi să solicite racordarea la electricitate” - a conchis directorul Electrica.
Cine face primul pas?
Astfel, mingea responsabilității ar trebui să se oprească, iar primarul și directorul școlii ar putea să lase disputele politice la o parte și să se gândească înainte de politică la copiii nevinovați care așteaptă să termine gâlceava ca să se poată bucura de noua grădiniță.
Așteptăm să vedem cine va merge să finalizeze ceea ce s-a început: o grădiniță de 12 miliarde deschisă copiilor!