1 Martie este prima zi calendaristica de primavara, ocazie cu care romanii sarbatoresc martisorul, dar si regenerarea si renasterea naturii. In toata tara femeile primesc martisoare si sunt felicitate, in timp ce Bistrita-Nasaud face nota discordanta de la acest obicei.
In judetul Bistrita-Nasaud fetele ofera cu ocazia zilei de 1 Martie martisoare baietilor asteptand ca peste o saptamana, de 8 Martie, sa primeasca in schimb cadouri. Nicaieri in tara nu se mai practica acest obicei, fetele fiind cele care primesc martisoare atat de 1 Martie cat si pe 8 Martie.
Etnograful Alexandru Uiuiu explica motivele pentru care in zona noastra fetele ofera martisoare baietilor.
„Primavara este si perioada in care se formeaza cupluri, perioada in care tinerii au ocazia sa se intalneasca, sa iasa la plimbare dupa o iarna in care frigul nu prea le ofera astfel de oportunitati. De aici vine si obiceiul ca fetele sa ofere martisoare baietilor ca un prim pas spre o relatie si un simbol al acceptarii. Un tanar care primeste un martisor pe 1 Martie de la o fata stie ca atunci cand ii va face acesteia un cadou de Ziua Femeii, acesta va fi foarte bine primit si acceptat”, explica Uiuiu.
Daca obiceiul schimbului de martisoare se estompeaza odata cu inaintarea in varsta a bistritenilor, el se practica la scara mare in scoli. Fetitele sunt invatate inca din clasa I sa cumpere martisoare pentru colegii de clasa si pentru prieteni in prima zi a lunii martie si gestul le este intors de baieti pe 8 martie.
Ideea initiala, cea a formarii de cupluri s-a pierdut in timp, dar obiceiul care ne face deosebiti in toata tara s-a perpetuat tocmai datorita copiilor care, inca, mai schimba martisoare de 1 Martie.