Fiecare judet are produse traditionale cu care se mandreste. La fel si judetul nostru. Dureros este faptul ca aceste produse dispar incet, incet. Daca in 2008 ne mandream cu 11 produse traditionale, in 2010 mai aveam doar doua.
Produsele traditionale din judetul Bistrita-Nasaud dispar incet-incet de pe piata. De la an la an, pe site-ul Ministerului Agriculturii, lista cu produsele traditionale prin care Bistrita-Nasaud este recunoscut la nivel national se micsoreaza.
In 2006, judetul nostru era cunoscut la nivel national pentru doua feluri de cas, un fel de cascaval, doua feluri de branza telemea si doua feluri de branza de burduf.
Anul 2008 a fost bogat in produse traditionale: un fel de cas, patru feluri de cascaval, trei feluri de branza de burduf si trei de telemea.
Din anul 2009 am inceput insa sa scadem. Din produsele traditionale ale judetului, la nivel national erau cunoscute doar un fel de cascaval, unul de branza de vaci, unul de branza de burduf si unul de branza telemea.
Anul trecut mai apareau pe site-ul Ministerului Agriculturii doar doua produse din judetul nostru: branza framantata de oaie si laptele acru de oaie.
Si alte judete sunt in aceeasi situatie ca si judetul nostru, insa autoritatile locale din acele zone au programat festivaluri si evenimente prin care sa se faca cunoscute produsele traditionale specifice judetului.