Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  156 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



BISTRIȚA-NĂSĂUD: Culmea, cel mai mult se fură din pădurile păzite!

23/11/2017 13:25:10 Ana ȘTEFĂNEL  
Peste 8.000 m3 de lemn s-au tăiat ilegal numai în primele zece luni din 2017. Autoritățile au ajuns la o concluzie cel puțin tristă și dezarmantă: cel mai mult se taie ilegal chiar din pădurile păzite. Unul dintre motive este demotivarea pădurarilor, care au salarii mici.

Implicarea personalului silvic în fapte ilegale este o problemă tot mai des întâlnită în Bistrița-Năsăud. Cel mai mult se fură din pădurile unde este asigurată paza, spun autoritățile din Bistrița-Năsăud.

Salariile mici și numărul redus de organe de control sunt câteva dintre motivele care duc la asemenea dezastre naturale, pădurea fiind pusă la pământ în Bistrița-Năsăud. 

„Nu poți cere unui pădurar cu o gestiune deschisă de milioane de euro, cu o mie de hectare de pădure de o valoare inestimabilă, deschisă în toate părțile - pădurea nu e închisă cu cheie și lacăt, pădurea e amplasată în zone greu accesibile, în apropierea localităților - e foarte greu pentru un pădurar să facă toată povestea asta și în același timp să nu fie motivat financiar corespunzător. (...) Nu cred că sunt salarii exagerate la inspectori. Problema s-ar pune altfel: nu cred că a inspectorului e mare, cred că salariul pădurarului e mic.

E o problemă a suprafețelor care au pază. Avem, la nivelul județului, o suprafață de cca. 8.000-10.000 hectare de fond forestier retrocedat persoanelor fizice care nu sunt păzite, nu au contract de pază. Codul Silvic actual spune că toate vor fi preluate în pază de către Ocoalele Silvice, corpurile serviciilor de pază vor fi decontate de la bugetul de stat către Ocolul Silvic care asigură paza. Noi sperăm ca anul viitor până în mai-iunie să reușim să asigurăm paza la toate aceste suprafețe din Bistrița-Năsăud și atunci va dispărea problema suprafețelor nepăzite”, a declarat șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud, ing. Daniel Pop.

Salariile pădurarilor sunt de aproximativ 1.400-1.500 lei în mână, Ministerul lucrând la statutul personalului silvic.

Conform raportului Gărzii Forestiere, în primele 9 luni din 2017 s-au identificat 8.404 m3 de lemn tăiat ilegal, cu mențiunea că nu întotdeauna se ajunge imediat după tăiere, deci acest lucru s-a putut întâmpla și anul trecut - de exemplu. În medie, în Bistrița-Năsăud pot fi exploatați în mod legal 600.000 mde masă lemnoasă.

Foto arhivă

 

6541 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro