Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  22 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015BISTRIȚA, TE IUBESC: La plăcinte, înainte... la Gimnazială 1...! (FOTO)

27/11/2015 17:05:11  
Plăcinte, gogoși, cozonaci, sarmale, cârnați, cartaboși, must, linguri din lemn, ulcioare de lut, suveniruri, conserve de toate felurile, costume populare, cântece patriotice și lumeeee... cât a putut să cuprindă curtea Școlii Gimnaziale nr. 1 din Bistrița.

Pentru că, deși seamănă, ce am descris mai sus nu e vreun citat din Caragiale, ci un eveniment inițiat de această instituție de învățământ, și care a ajuns la cea de-a doua ediție.

Sincer, motivul prezenței mele acolo nu a fost unul gazetăresc, dar m-am trezit cu pixul în mână, împrumutat desigur (că m-aș fi dezmințit să fi avut la mine cele necesare: pix, carnet de notițe, aparat foto). M-am descurcat, apelând la buni prieteni (mulțumesc Elena).

Deci să revenim la partea oficială: evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului ECO.RO, care are ca scop implicarea elevilor în promovarea produselor tradiționale românești.

Dacă anul trecut participanții au fost exclusiv elevii Școlii Generale nr. 1, anul acesta au fost invitate și alte 9 școli din județ, inclusiv din mediul rural.

Fiind o avanpremieră la Ziua Naţională, participanții au marcat acest fapt cu cântece patriotice și costume populare. Zadii, sumane, ii de toate felurile, opinci, pieptare, pălării cu pană de păun, cușme și basmale - nu cred că a fost vreo regiune a țării care să nu fi fost reprezentată.

Unul din coordonatorii proiectului, prof. Dana Moraru, mi-a explicat că elevii au fost provocați să gasească rețete cât mai autentice, pe care le-au pregătit împreună cu părinții lor. Fiecare clasă participantă și-a amenajat un stand, care a fost supus rigorilor unui juriu, ce a desemnat în cele din urmă un câștigător.

Oficial, nu știu care a fost acela și din punctul meu de vedere nici nu are mare importanță. Pentru că adevărații jurați au fost elevii, care au început să dea târcoale înainte de începerea manifestărilor.

Chiar și momentele artistice, la care s-a muncit din greu (învățători răgușiți, părinți exasperați de fredonarea aceleiași melodii zile întregi, copii emoționați), au fost eclipsate de vânzoleala de la standuri. Organizatorii au avut câteva tentative să domolească spiritele, să se defășoare totul într-o anumită ordine, adică moment artistic, jurizare, apoi începerea vânzării, dar în cele din urmă cred că au cedat marii majorități, așa că totul a decurs simultan.

Și să te ții reclamă (la noi sunt autentice și sănatoase), cozi la plăcinte calde; negociere la sânge mai ales cu părinții, care și-au susținut odrasele și prin achiziționarea produselor preparate tot de ei (i l-am dat ieftin, doar cu doi lei) și mai ales degustare din fiecare și toate împreună.

Și chiar dacă printre produsele tradiționale s-a mai strecurat și câte o brioșă sau o salată cu mozzarella, sau gurile rele mai vorbeau că, pe ici, pe colo, prăjiturile ar fi fost realizate pe comandă, evenimenul îl pot cataloga ca fiind un real succes. Succes dat în primul rând de implicarea acestor copii, a părinților și profesorilor, de dragostea și emoția pe care au pus-o în fiecare preparat în parte.

Un exemplu demn de urmat și pentru alte instituții. Acum am înțeles că și tu, minunat oraș, te pregătești de sărbătoare. Se zice că-ți vei ispiti concetățenii cu mii de porții de fasole cu ciolan, momente artistice și alte chermeze. Grijă, însă, la mesajul pe care-l vei transmite. Că românul a început să se cam prindă cum merge treaba cu pâinea și circul. Și vorba românească cu ulciorul... începe să se aplice.

Cu drag,

LINA

4584 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro