Și polițiștii din Bistrița vor salarii mai mari, astfel încât s-au raliat protestelor din țară și nu mai sunt atât de duri în trafic. De câteva zile dau amenzi numai pentru abaterile grave, iar șoferii prinși cu abateri minore scapă doar cu avertismente. Încasările din amenzi au scăzut semnificativ, astfel încât cel amendat este statul.
De mai multe zile Poliția Română fierbe, iar unii agenți de poliție mai curajoși chiar au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile. Ei vor salarii de încadrare mai mari, așa cum li s-a promis.
Ca formă de protest, polițiștii de la Rutieră din țară nu mai dau amenzi, ci doar avertismente. Polițiștii bistrițeni sunt solidari cu colegii din țară, dar se feresc să declare public acest lucru, deși în stradă situația e cu totul alta. În această săptămână, cuantumul amenzilor a scăzut drastic în Bistrița-Năsăud după ce polițiștii de la Circulație au ales să înlocuiască amenzile pentru abateri ușoare cu avertismente.
Dacă, conform legii, 2 puncte de penalizare costă între 290 și 435 de lei, șoferii bistrițeni au scăpat ieftin, fără amenzi. Amenzile pentru lipsa centurii, vorbit la telefon, defecțiuni minore etc. reprezentau aproximativ 60% din totalul amenzilor dintr-o zi.
Cum șoferul amendat poate plăti polițistului jumătate din sumă atunci când este sancționat, iar polițistul predă ulterior banii, surse din rândul polițiștilor au declarat pentru Bistrițeanul.ro că și încasările din amenzi au scăzut drastic în ultimele zile.
Ultima raportare a Biroului Rutier de pe site-ul oficial al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud datează din 17 martie. „La data de 16 martie a.c., polițiștii bistrițeni au desfășurat acțiuni pentru reducerea riscului rutier, combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere şi salvarea de vieţi, precum şi sancţionarea celor care nu respectă regulile de circulaţie, punând în pericol siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, pe raza întregului județ. Cu această ocazie, la nivelul județului au fost constatate și aplicate 188 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 38 735 lei. De asemenea au fost reținute 5 permise de conducere și 7 certificate de înmatriculare, pentru diverse nereguli”, transmitea atunci IPJ BN.
Referitor la această situație, purtătorul de cuvânt al IPJ BN, Diana Pintea, a declarat pentru Bistrițeanul.ro doar că „nu există informații oficiale în acest sens”.