Numai în acest an, şase medici care au muncit în sistemul sanitar bistriţean şi-au făcut bagajele şi au luat drumul străinătăţii, unde munca le este plătită mult mai bine decât în România. Anul trecut, judeţul nostru a pierdut alţi zece medici.
De ce să lucrezi în România pe un salariu de aproximativ 500 de euro când poţi să prestezi în orice altă ţară din Europa aceeaşi muncă pe 3500 de euro? Această întrebare şi-o adresează mulţi medici români. Iar unii dintre ei au şi curajul să-şi ia „inima în dinţi”, să-şi caute un loc de muncă în spitalele din alte ţări, şi să plece.
Potrivit statisticilor, salariul mediu al unui medic în Europa este de 3500 de euro, pe când în ţară este de aproximativ 500 de euro. La salariile mici se mai adaugă şi lipsa aparaturii performante şi multe alte inconveniente.
Conform reprezentanţilor Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud, de la începutul anului şi până în prezent, saşe medici şi-au eliberat certificate profesionale curente pentru a putea pleca să lucreze în străinătate.
„În luna ianuarie a acestui an au fost eliberate două astfel de certificate, iar în luna martie au mai fost eliberate încă patru. Nu pot să spun cu precizie că toţi medicii au rămas să muncească în altă ţară. Ştiu sigur că un medic s-a dus până acolo şi s-a întors înapoi”, au declarat pentru Bistriţeanul.ro reprezentanţii Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud.
Anul trecut, alţi zece medici au ales să plece pentru a munci în sistemul sanitar din altă ţară. Unii dintre ei au ţinut cu tot dinadisul să lucreze ca medic în altă ţară şi s-au înscris în Colegiul Medicilor numai ca să-şi poată ridica certificatele necesare.
„Din cei zece medici, ştiu sigur că patru absolviseră recent şi s-au înscris în Colegiu Medicilor doar pentru a putea să-şi elibereze certificatele”, au mai adăugat reprezentanţii Colegiului Medicilor.
Conform unui comunicat al Colegiului Medicilor din România, cei mai mulţi medici aleg să plece în Germania, Marea Britanie şi Franţa.