Nici acest an şcolar nu a început tocmai bine pentru sute de elevi şi dascăli din judeţul nostru. Dacă unii îşi desfăşoară activitatea în şcoli aflate în şantier, alţii sunt nevoiţi să folosească toaletele din fundul curţii...
Luni, elevii şi cadrele didactice s-au întors la şcoală, după o vacanţă de aproape 3 luni de zile. Dacă unii au rămas plăcut impresionaţi de felul în care arată şcoala lor, alţii au găsit şantiere şi condiţii improprii...
Condiţii improprii în 140 de şcoli
Nu mai puţin de 140 de şcoli din judeţul nostru nu au obţinut autorizaţie de funcţionare pentru anul şcolar care a debutat luni.
Monica Buboly, purtătorul de cuvânt al ISJ BN, a declarat pentru Bistriţeanul.ro că "din cele 89 de şcoli din mediul urban, au primit autorizaţie de funcţionare 71, iar 3 sunt în curs de autorizare. În mediul rural, din cele 284 de şcoli, au autorizaţie de funcţionare 144, iar 15 sunt în curs de autorizare. În total, 140 de unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de funcţionare".
Unităţile de învăţământ nu au obţinut autorizaţie de funcţionare din mai multe motive: în unele cazuri activitatea se desfăşoară în spaţii închiriate, unele nu au apă potabilă şi nici toalete, altele sunt în reabilitare, etc.
La Teaca, fără curent de ani de zile
De ani de zile, elevii de la Liceul „Constantin Roman Vivu” învaţă într-un corp nou, reabilitat, însă care nu este conectat la reţeaua electrică. Firma care a executat lucrările nu a mai dorit să facă racordul din cauza unor facturi restante.
Aşa se face că din anul 2009, elevii şi dascălii care îşi desfăşoară activitatea aici se descurcă aşa cum pot...
„Din ce am înţeles, firma ar vrea 150.000 de lei ca să racordeze la electricitate corpul de clădire. Acolo, Primăria Teaca trebuie să găsească soluţii, şcoala e administrată de autorităţile locale”, a spus Mihai Mureşan, inspectorul general școlar adjunct din cadrul ISJ BN.
WC-ul de lux de la Dobric nu poate fi folosit
În cadrul unui program guvernamental, Ministerul Educaţiei a decis ca în 20 de şcoli din judeţul nostru să fie construite WC-uri moderne. Ulterior, unităţile şcolare din Dumbrăviţa, Ilişua şi Poienile Zagrei au fost eliminate de pe listă, potrivit informaţiilor furnizate de conducerea ISJ BN.
Deoarece nu s-au mai primit bani pentru continuarea lucrărilor, acestea au rămas în marea majoritate a cazurilor în stand-by.
La Şcoala Generală din Dobric a fost alocată în acest sens suma de 300.000 de lei, toaleta arătând impecabil, însă nu poate fi folosită. Motivul? Nu este făcut racordul la apă.
„Ce mai trebuie acolo este o fântână de unde să-şi poată pompa prin hidrofor apă ca să racordeze grupul sanitar. Am discutat cu primarul (n.r. - Paul Ştir) să sape o fântână. E păcat pentru că stau acolo terminate grupurile sanitare de 2-3 ani de zile”, a explicat Mihai Mureşan, inspectorul general şcolar adjunct al ISJ BN.
45 de şcoli în şantier
Nu mai puţin de 45 de şcoli din judeţul nostru se află în momentul de faţă în şantier, astfel că elevii şi dascălii trebuie să îşi desfăşoare activitatea în condiţii nu tocmai bune.
În unele cazuri, lucrările au cam bătut pasul pe loc în ultimii ani, din lipsă de fonduri. Ministerul Educaţiei nu are bani pentru continuarea lor şi nici autorităţile locale.
Deoarece sunt în şantier, cele 45 de unităţi de învăţământ din Bistriţa-Năsăud nu au primit autorizaţie de funcţionare pentru anul şcolar care a început luni.
Cele 3 campusuri, în stadiul de „dorinţă”
Situaţia nu este mai roz nici în ceea ce priveşte construcţia campusurilor şcolare din Teaca, Beclean şi Lechinţa. La Beclean, lucrările ar fi trebuit să înceapă în 2008 şi să fie gata în 2010, însă, tot din lipsă de fonduri, proiectul a rămas la stadiul de idee.
La Teaca a fost turnată fundaţia clădirii, dar pentru că nu a primit o parte din banii pentru lucrările făcute, constructorul a decis să le sisteze.
În ceea ce priveşte construcţia campusului de la Grupul Şcolar Lechinţa, lucrările au demarat în anul 2008, însă au fost oprite câteva luni mai târziu, tot din cauză că nu au mai fost bani pentru continuarea lor. Aşa se face că puţinul cât s-a făcut acolo a început să se deterioreze...
„Aşa DA” în doar câteva zeci de şcoli
Totuşi, câteva şcoli şi grădiniţe din judeţul nostru arată impecabil, aici fiind făcute investiţii importante, de la lucrări de reabilitare, amenajarea de terenuri de sport şi până la realizarea de grupuri sanitare moderne.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a ţinut să îi felicite pe primarii localităţilor de care aparţin acestea pentru munca depusă.
Printre primăriile care au primit „Aşa DA” din partea ISJ BN se numără cele din Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului, Rodna, Sîngeorz-Băi, Maieru, Telciu, Chiuza sau Romuli.