Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  20 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



BISTRIȚA: Despre Măcelaria Kennedy și personajele ei atât de simpatice, uneori naive, tembele şi bătute în cap

11/03/2018 17:09:29 Ioana BRADEA  
Prin 1992 când făcea reportaje radio şi TV, a nimerit peste o măcelărie Kennedy. A rămas uluit. A intrat înăuntru şi a întrebat: „Cotlete Kennedy aveţi? Fudulii Kennedy aveţi?” Pe măcelar l-a pufnit râsul. De unde acest nume trăznit? Proprietarul a răspuns că lui nu-i pasă, el este fan Kennedy, e democraţie şi aşa vrea el să-i spună măcelăriei.

Mâine, 12 martie, de la ora 15:00, în sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene (str. Alexandru Odobescu, nr. 11), are loc Gala Premiilor Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud, pentru volume publicate în anul 2017.

În afară de decernarea premiilor, programul cuprinde și lansarea volumului „Scriitori din Bistrița-Năsăud. Dicționar critic” publicat de criticul și istoricul Andrei Moldovan la Editura Școala Ardeleană, un volum de peste 400 de pagini care include scriitori activi după 1990. „Pornim de la convingerea că el este o necesitate pentru oricine ar dori să se informeze în legătură cu mişcarea literară din această parte a ţării, destul de bogată şi diversificată, în opinia noastră. Dicţionarele deja existente, fie că sunt o imagine vizând perioade diferite (Teodor Tanco, Dicţionar literar 1639 1997 al judeţului Bistriţa Năsăud, 1998), fie că au avut la bază o selecţie sprijinită pe prea multă generozitate, deschizând porţile unei abundenţe de diletantism, fie că au luat în seamă şi autori cu preocupări exclusiv extraliterare. Lucrarea de faţă nu este nici o reeditare a antologiei dicţionar de scriitori din Bistriţa Năsăud, Pretexte, publicată de noi în 2008 şi care îşi propunea în primul rând promovarea scriitorilor din Societatea Scriitorilor din B N, nu neapărat oferirea unei imagini echidistante şi cât mai complete a mişcării literare din acest ţinut, pentru o informare cât se poate de obiectivă.”, se precizează într-o prezentare pe site-ul editurii Școala Ardeleană.

Va fi lansat, totodată, și volumul de versuri semnat de Menuț Maximinian – „Crucea nopții. Versuri” publicat recent tot la Editura Școala Ardeleană.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Societatea Scriitorilor din Bistrița-Năsăud.

Tot mâine, în sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene (Bistrița, str. Alexandru Odobescu, nr. 11), are loc un nou eveniment cultural din seria „Conferințele Bibliotecii”.

În program:

  • Lansarea, în prezența autorului, a volumului: Radu Țuculescu – „Măcelăria Kennedy” (Editura Polirom, 2017)
  • Conferință Andrei Moldovan: Proza lui Radu Țuculescu.

Moderator va fi directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, scriitorul Ioan Pintea, evenimentul fiind organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

Despre romanul Măcelăria Kennedy autorul poveste pentru clujmanifest.ro că este „prima carte pe care am citit-o pentru corecturi de opt ori și am râs şi a opta oară cu poftă, de parcă aş fi citit-o prima oară, ca şi cum nu ar fi a mea. Personajele sunt absolut trăznite, le iubesc pe toate, sunt atat de simpatice, uneori naive şi tembele şi bătute în cap. Toţi vor să devină artişti, în afară de măcelar, care e şi el un artist, în felul său... Este inspirată dintr-un caz real. Prin 1992 când făceam reportaje radio şi TV, am dat de o măcelărie Kennedy. Am rămas uluit. Am intrat înăuntru şi am întrebat: Cotlete Kennedy aveţi? Fudulii Kennedy aveţi? Pe măcelar l-a pufnit râsul. Îl întreb cum de tocmai Kennedy, că vor întreba tinerii dacă a fost un măcelar celebru. Proprietarul a spus că lui nu-i pasă, el e fan Kennedy, era democraţie şi el aşa a vrut să-i spună măcelăriei. Într-adevăr, avea o bibliotecă extraordinară şi mi-a dat ideea încă de atunci, fructificată de mine abia acum. Alături de el sunt o mulţime de personaje, de care, datorită deplasărilor mele cu radio şi televiziunea, am ştiut să beneficiez. Am întâlnit o mulţme de oameni, cu o mulţime de poveşti şi o mulţime de replici. Eu sunt mereu cu carneţelul după mine şi a ieşit acest roman burlesc, acest roman comic cu evidente accente tragice, aşa cum am în toate cărţile mele...”

Radu Țuculescu este prozator, dramaturg, traducător, ziarist și regizor de teatru clujean - nepotul marelui pictor Ion Țuculescu și tatăl prozatorului Răzvan Țuculescu. În prezent este realizator TVR și unul din cei mai prestigioși romancieri ai generației '80. A fost distins de-a lungul carierei sale cu numeroase premii la nivel național, iar începând cu 2007 a cunoscut un real succes și în afara granițelor. Cărțile sale au fost traduse, până în prezent, în Austria, Franța, Italia, Ungaria, Cehia și Serbia.

2971 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro