Circulaţia cu automobilele personale se putea realiza în zilele libere doar în două duminici din lună, în funcţie de numărul cu soţ sau fără soţ al maşinii! Şi tot înainte de 1989, sărbătorile religioase nu erau respectate iar singura zi liberă din săptămână era duminica.
Cum se desfăşura pentru familiile din Bistriţa o zi în perioada comunistă, ce a lipsit oamenilor înainte de 1989 sau când au început să fie comercializate bateriile Rombat – acestea, dar şi multe alte detalii interesante sunt prezentate în manualul „Cultură şi civilizaţie la Bistriţa”.
Manualul a fost conceput şi realizat de Vasile Duda, Corneliu Gaiu, Günter Klein şi Nicoleta Toma, cu sprijinul Primăriei Bistriţa şi cuprinde cele mai interesante evenimente prin care a trecut oraşul nostru, începând cu epoca medievală şi până la cunoscuta "epocă de aur".
Lucrarea nu se comercializează, însă cei interesaţi să consulte sau să utilizeze în scopuri didactice acest manual – îl pot consulta accesând site-ul Liceului de Arte „Corneliu Baba”:
http://www.liceuldeartecbaba.ro/documente/cultura_si_civilizatie_la_bistrita.pdf
Lucrarea în format elecronic va fi disponibilă şi pe site-ul Şcolii Generale Nr. 1: aici există deja o clasă de elevi din ciclul primar care se bucură, în cadrul unui curs opţional, de informaţiile cuprinse în „Cultură şi civilizaţie la Bistriţa”.
„Pe 1 iunie vrem să organizăm o expoziţie cu desenele colorate de copii inspirate din acest manual, pentru a încerca să edităm manualul şi în varianta color, dar cu lucrările colorate de elevi. Este manualul lor, în fond, şi cred că trebuie să participe la aspectul lui final” a povestit istoricul de artă Vasile Duda pentru Bistriţeanul.ro.
Până atunci, varianta finală va putea fi completată iar eventualele erori vor putea fi corectate. Deocamdată, manualul există doar în varianta sa pentru Bistriţa, precizează Vasile Duda, adăugând că ar putea exista o variantă şi pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, cu aplicaţii directe pentru fiecare localitate în parte. „Acest material ar putea să fie un punct de plecare pentru învăţătorii din judeţ” consideră Vasile Duda.