Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  29 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



BISTRIȚA: Atenție, riscați să fiți împușcați! Trasee turistice care se suprapun cu domenii de vânătoare!

12/10/2017 13:44:44 Ana ȘTEFĂNEL  
Turiștii și bistrițenii sunt puși în pericol de o lipsă crasă de coordonare și comunicare. Primăria Bistrița îi trimite la plimbare pe trasee turistice care, culmea!, se suprapun cu domenii de vânătoare. Un grup de bistrițeni s-a plimbat marți prin pădure în bătaia puștii.

În Bistrița se trage cu arma! Au simțit-o pe pielea lor un grup de bistrițeni care au ieșit cu bicicleta la plimbare în apropierea cartierului RAAL, pe Dealul Jelnei - la 400-500 metri de la bazinul de apă.

Aceștia s-au trezit fix în mijlocul unei vânători care avea loc acolo. Jurnalistul Adrian Linca se afla în grupul de bicicliști și a povestit pe Facebook întâmplarea:

„- Dispăreeeeeți…Mnezeeeeiiii....Ce cătați aici? N-aveți voie, suntem la vânătoare… ...zice ieri unul, pe-un ton aproape isteric, ieșit din pădure, în blugi, c-o pușcă pe umăr.

Eram cu bicicletele pe Dealul Jelnei, la 4-500 de metri de la bazinul de apă, pe drum, înspre Dealul Budacului. Adică într-o zonă destul de frecventată de bicicliști, alergători, amatori de drumeție, culegători de ciuperci sau cine știe ce altfel de oameni mai au chef să se relaxeze liberi prin pădure.


- Stai, mă, omule, cum vorbești așa? Doar nu-i pădurea ta…


- Ba da, e pădurea mea! E domeniul meu de vânătoare și, dacă treceți pe aici, cine știe ce se poate întâmpla. Că la vânătoare se mai întâmplă și accidente, de când e lumea și pământul - încearcă durdunelul cu pușca-n spate să ne sugereze că am putea s-o-ncurcăm rău dacă nu ne cărăm de-acolo.


Pricepem că-i mai bine să nu ne punem cu el și-ai lui, vreo 3-4 pe care-i mai zărim printre copaci, la pândă, cu puștile îndreptate în direcția pârtiei de schi, undeva deasupra cartierului RAAL.


Îl auzim în urma noastră cum ne mai înjură de vreo două ori, după ce ne vede că-l pozăm. 
Coborâm de pe deal aproape vorbind singuri, în timp ce auzim, destul de aproape, împușcături ca de armă automată. 


Acuma, fără să ne pricepem la de-astea, întrebăm doar: o fi în regulă să te dai stăpânul codrului și să-mpuști în dreapta și-n stânga prin pădure, la o aruncătură de băț de oraș, fără măcar să delimitezi cumva zona, s-o izolezi de oameni care se pot afla pe-acolo? Ziceți, care vă pricepeți…”.

Interzis prin păduri

Într-adevăr, zona în care se afla grupul de bicicliști este domeniul de vânătoare Simionești, care aparține AVPS Cerbul Dumitra. Marți, 10 octombrie, ziua în care bicicliștii au trecut pe acolo, avea loc o vânătoare - autorizată, conform șefului AVPS Cerbul Dumitra.

„Problema a fost că bicicliștii au trecut pe acolo. Vă dați seama, acolo a fost vânătoare, s-a tras cu gloanțe. Doamne-ferește, dacă nu îi întorceau din drum și venea un glonț, cine era de vină? Noi eram legali. Cum să meargă prin pădure pe unde sunt locuri de vânătoare? Dacă venea un glonț, ricoșa și îi rănea sau omora? Cine era vinovat? Ei nu aveau ce căuta acolo. Vânătorile se fac cu autorizații, nu se fac neautorizate, e fond privat. Ei au trecut prin raza vânătorilor și li s-a spus să nu meargă cu bicicleta pe acolo pentru că e vânătoare. Noi nu putem să anunțăm toți bicicliștii că facem vânătoare mâine sau poimâine. E deschis sezonul de vânătoare, se poate face în orice zi. Noi ne identificăm unul pe altul pe acolo, ei erau cu bicicletele printre noi. Perimetrul nu se delimitează. Pentru ei trebuie trasee turistice. Dacă venea un urs de pe Dealul Negru? Omul i-a întors din drum pentru a nu se întâmpla un accident. Noi am avut vânătoare autorizată și putem facem de acum și până în februarie”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro șeful AVPS Cerbul Dumitra, Ovidiu Valea.

Conform legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic, „fondul de vânătoare se delimitează pe limite naturale, cum ar fi: culmi, cursuri de apă și altele asemenea, și/sau artificiale stabile în timp, cum ar fi: drumuri, căi ferate, autostrăzi, linii electrice, canale de irigații sau navigabile și altele asemenea, ușor identificabile”, așa că deținătorii acestor domenii nu sunt obligați să delimiteze în niciun fel perimetrul în care are loc vânătoarea.

„Pădurea nu este spațiu public, ci face obiectul dreptului de proprietate al cuiva și peste acest drept se suprapune dreptul de folosință, prin lege, în scopul organizării activităților de vânătoare de exemplu. Vânătorii plătesc taxe în acest scop, bicicliștii cred că nu!”, a fost una dintre reacțiile generate de postarea jurnalistului Adrian Linca.

Plimbatul prin păduri e interzis, dar turiștii sunt trimiși să exploreze

Problema reală este aceea că domeniile de vânătoare se suprapun fix cu traseele turistice. Dacă intrăm pe site-ul Primăriei Bistrița, vedem lista cu traseele turistice din împrejurimile municipiului Bistrița, după cum urmează:

Orheiul Bistriţei =  „Pădurea din Şes” este situată pe Şesul Orheiul Bistriţei, la cca. 9 km sud-est de oraşul Bistriţa fiind o pădure rară, cu un sol negru, slab podzolit, îmbibat cu apă până la sfârşitul lunii mai, unde creşte laleaua pestriţă.  

Budacu de Sus = În zona Budacului de Sus, pe cursul superior al văii Budacului, în apropierea contactului cu eruptivul Călimanilor, sunt prezente roci sedimentare pannoniene care conţin o bogată faună ce merită să fie cunoscută şi ocrotită, denumită „Râpa Mare” şi constituindu-se ca rezervaţie paleontologică. Tot în această zonă poate fi vizitată şi „Râpa Verde” caracterizată prin numeroase resturi incarbonizate de plante (îndeosebi frunze) prinse într-o marnă tufitică, tufit şi piroclastit andezitic. Asociaţia paleofloristică de la „Râpa Verde” arată că pădurea de provenienţă trăia în condiţii tipice de mlaştină, aşa cum existau în Miocenul superior dintr-o bună parte a Europei.  

„Piatra Corbului se află la limita vestică a Călimanilor de nord-vest, în bazinul superior al văii Budacului, la 25 km de Bistriţa şi 9 km de Budacul de Sus. „Piatra Corbului” reprezintă unul dintre abrupturile cu care se termină vulcanitele neogene ale Călimanilor la limita cu sedimentarul Bazinului Transilvaniei; poate cel mai mare, mai impresionant şi interesant.  

Locul fosilifer Râpa Mare este o rezervație naturală de tip paleontologic, situată în judeţul Bistriţa-Năsăud, pe teritoriul administrativ al comunei Dumitriţa. Aria protejată este inclusă în situl Natura 2000 - Cușma și reprezintă un afloriment în partea nord-vestică a Munților Călimani (grupare muntoasă a Carpaţilor Orientali), pe cursul superior al râului Budac. Abruptul este alcătuit din straturi de marne, nisipuri, mâluri și pietrișuri, având un sector cu depozite sedimentare, cu conținut important de floră și faună fosilizată alcătuit din vegetale și resturi de pești.

Ca un exemplu, Piatra Corbului se află în zona Dealul Negru - zonă cu o concentrație foarte mare de urs brun și domeniu de vânătoare care aparține de Budac, fond de vânătoare aflat în proprietarea AC Ursul Brun.

Pe unde să NU treceți

În final, pentru că se pare că nimeni nu o face, dorim să informăm bistrițenii și turiștii cu privire la locurile din Bistrița-Năsăud în care se pot organiza vânători, astfel încât să nu aibă loc accidente și să se ajungă la tragedii:

Negrilești (16.422 ha) - AJVPS BN

Dobric (11.286 ha) - DS BN

Agrieș (8.394 ha) - AJVPS BN

Târlișua (9.988 ha) - AJVPS BN

Mireș (12.538 ha) - SV Montana Coșbuc

Țibleș (15.620 ha) - OS Someș Țibleș

Bichigiu (9.477 ha) - OS Comunal Telciu RA

Flad-Romuli (17.264 ha) - SV Montana Coșbuc

Telciu (13.023 ha) - OS Comunal Telciu RA

Gersa (8.635 ha) - OS Someș Țibleș

Rebra (14.657 ha) - AVPS Vadul Someșului

Parva (12.904 ha) - OSC Telciu RA

Cormaia (15.145 ha) - AC Ursul Brun

Anieș (14.315 ha) - AC Ursul Brun

Valea Mare (28.968 ha) - SC Someșul Rodna

Ilva Mare (12.936 ha) - AV Buia

Lunca Ilvei (11.759 ha) - AC Izvorul Ilvei

Leșu (16.618 ha) - AC Hunter Iovița Leșu

Nepos (12.012 ha) - OV Transilvania

Mintiu (9.390 ha) - AJPVS BN

Măgheruș (9.653 ha) - Asoc. Cin. Ursul Brun

Dumitra (10.589 ha) - AVPS Cerbul Dumitra

Poieni (7.645 ha) - AV Diana Bistrița

Cușma (13.293 ha) - RPL OS al Mun. Bistrița

Tihuța (14.074 ha) - RPL OS Tihuța-Colibița

Colibița (22.043 ha) - OS Bistrița Bârgăului

Budac (13.282 ha) - AC Ursul Brun

Simionești (13.092 ha) - AVPS Cerbul Dumitra

Șieuț (13.237 ha) - AV Călimanii Șieu

Teaca (8.705 ha) - AV Acvila - Teaca

Albești (10.064 ha) - AV Vulpea-Herina

Sâniacob (9.558 ha) - AV Artemis Lechința

Figa (7.014 ha) - AJPVS BN

Malin (8.190 ha) - AV Ardealul Lechința

Bozieș (13.790 ha) - AJVPS BN

Jimbor (7.011 ha) - AVP Meleșuș Beclean

Matei (9.299 ha) - ASC Plaiurile Bistriței

Sânmihai (15.028 ha) - Asociația Vânătorilor Colț Alb

Micești (19.999 ha) AJVPS BN

FOTO: Facebook Adrian Linca

10528 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro