În România cele mai grave probleme care duc la obezitate sunt lipsa educației alimentare, dar și a mesei calde de la prânz. Nutriționistul Lorena Someșan spune că educația alimentară este foarte importantă pentru sănătatea micuților și că școala pune și ea piedici în dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Începând cu luna aprilie, singurele școli unde se mai țin ore după-amiază (școlile gimnaziale de la Dobric și Joseni Bârgăului) vor reuși să-și finalizeze investițiile și toți elevii din județ vor merge la cursuri numai dimineața, una dintre cauzele obezității la copii fiind mâncatul haotic, mulți fiind nevoiți să își împartă programul între somnul dulce de dimineață, mâncare, lecții și fuga la școală. Din păcate, mâncarea pierde întotdeauna, așa că numărul copiilor cu probleme de greutate nu este deloc mic...
În Bistrița-Năsăud există și 17 unități de învățământ care au cantine proprii și numeroase școli în care părinții au optat pentru programul Afterschool și elevii primesc mâncare de la diferite firme de catering.
Nici în cantinele și nici în bucătăriile firmelor de catering produsele gătite pentru copiii noștri nu sunt deloc pe placul nutriționiștilor...
În plus, controalele efectuate în acesta au scos la iveală și numeroase probleme legate de calitatea produselor folosite, Direcția de Sănătate Publică aplicând amenzi și avertismente, retrăgând de la consum zeci de kilograme de produse alimentare necorespunzătoare.
Lorena Someșan este unul dintre cei doi superambasadori ai programului Food Revolution Day by Jamie Oliver din Europa, în întreaga lume existând doar 14 astfel de superambasadori.
A petrecut trei luni în Anglia, la Bedford, la Jamie's Ministry of Food unde a învățat să gătească alături de celebrii bucătari care lucrează cu Jamie Oliver și a aflat un secret - „că cel mai mare şi cel mai greu lucru este să te înțelegi cu bucătăria, să gătească și altceva”.
Din păcate și în Bistrița numărul copiilor cu probleme de greutate crește de la o zi la alta...
Școala este una dintre probleme, majoritatea cadrelor didactice solicitându-le părinților să nu le pună copiilor la școală decât un sandvici, nu fructe sau alte produse care le-ar putea face poftă celorlalți copii.
Majoritatea copiilor din Bistrița care ajung în cabinetul de la Sanovil, al nutriționistului-dietetician Lorena Someșan au aceeași problemă: la școală li se impune meniu fix, iar firmele de catering nu vor cu niciun chip să gătească și altceva...
Plecând de la cazul Laviniei Archiudean, nutriționista care a ajutat-o să slăbească 60 kg într-un singur an demontează un mit: „Să mănânci sănătos e scump!”
În majoritatea cazurilor cu care nutriționista a intrat în contact, firmele de catering au creeat în rândul părinților o adevărată psihoză că „mâncatul sănătos este scump".
Lorena Someșan a avut chiar o mămică care a vrut să schimbe modul de alimentație la școală al copiilor, însă prețul pe care firma de catering i l-a dat pentru meniul sănătos al copiilor, fără grăsimi și prăjeli, era de trei ori mai mare decât prețul normal.
Având-o ca exemplu pe Lavinia Archiudean care, cu doar 300 de lei pe lună a reușit să slăbească într-un an de zile 60 kg, din acești bani cumpărând și medicamentele și mâncare sănătoasă, Lorena Someșan demontează mitul mâncatului sănătos la prețuri uriașe.
Ce ar trebui să mâncăm într-o zi? Cât și ce trebuie făcut cu un copil supraponderal puteți citi AICI într-un material, realizat în cadrul Proiectului „Jurnaliștii lucrează cu ONG-iștii".