Din cele 47 de proiecte finantate de Primaria Bistrita, unul era initiat de Asociatia de Parinti a Colegiului National Liviu Rebreanu. Acesta prevedea realizarea unei carti care sa prezinte istoria celor 100 de ani CNLR.
In cadrul unei sedinte desfasurata la Primaria Municipiului Bistrita, Constantin Rus, directorul Colegiului National Liviu Rebreanu Bistrita a prezentat “produsul final” al proiectului initiat de Asociatia de Parinti a CNLR, finantat de Primaria Bistrita.
Astfel, cu 15.000 lei s-au facut 800 de carti ce prezinta monografia Colegiului National Liviu Rebreanu.
“Aceasta carte monografica este un material documentar care prezinta istoricul scolii si situatia actuala din Colegiul National Liviu Rebreanu. Este o carte foarte ceruta in tara si in strainatate. S-au realizat 800 de carti monografice, din care am impartit pana acum 450. Mi s-a propus de asemenea ca restul cartilor sa le oferim ca si premii, elevilor, la sfarsit de an scolar” a explicat in cadrul conferintei de la Primaria Bistrita, Constantin Rus.
Cartea este structurata pe sapte capitole sugestive si 37 de persoane au contribuit la scrierea ei.
Colegiul National Liviu Rebreanu este singura unitate de invatamant care are cursuri de limba germana. Inca din 1910 de cand au inceput cursurile la Gimnaziul Evanghelic, limba germana era materia de capatai predata tuturor elevilor. Dupa 100 de ani de activitate, profilul de limba germana inca se pastreaza.
Predarea limbii romane la aceasta unitate de invatamant a inceput doar in anul 1919, insa numarul elevilor era mai mare la sectia de limba germana decat la sectia de limba romana.
In carte se afla si date si marturii ale celor care au absolvit Colegiul National Liviu Rebreanu: Nicolae Baciut, Mircea Gelu Buta, Menut Maximinian, Georgeta Malutan, Virgil Ratiu, Adrian Titieni, Ioan Coman, Ada Milea, Dan Radulescu, Mirela Traistaru, Ioan Sbarciu, Flavius Buzila, etc.