Ministerul Culturii in colaborare cu directiile pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National au demarat un program prin care au accesat fonduri europene pe care le vor folosi in reabilitarea monumentelor istorice.
In Bistrita - Nasaud, o bisericuta de lemn din secolul XVIII a fost deja reabilitata si se incearca acum integrarea acesteia intr-un circuit turistic, astfel incat tot mai multi turisti sa-i poata admira frumusetea.
Reabilitarea acesteia a costat aproape cinci miliarde lei vechi.
Bisericuta de lemn este in Sangeorzul Nou, comuna Lechinta. Aceasta a fost amplasata aici in 1901, dupa ce a suferit mai multe stramutari.
Pentru aceasta bisericuta, preotul paroh Dan Bota a facut un proiect pe care l-a inaintat Ministerului Culturii, specialistii de la Institutul National al Patrimoniului au alcatuit planul de reabilitare si au supravegheat demersul lucrarilor efectuate de firma “Taina Lemnului” din Maramures.
“Bisericuta ar fi mult mai cunoscuta daca ar fi functionala. Deoarece credinciosii s-au orientat spre biserici mai mari, i-am propus preotului sa o foloseasca pentru cununii. Ar fi foarte frumos.” a declarat pentru Bistriteanul.ro, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bistrita- Nasaud, Alexandru Uiuiu.
Bisericuta de lemn din secolul XVIII din Sangeorzu Nou a fost reabilitata. Mai este inca o bisericuta din Bungard, care are pe peretii ei picturi din secolul XVIII si asteapta sa fie reabilitata si apoi valorificata turistic.
O alta bisericuta din lemn, tot din secolul XVII a primit finantare pentru reabilitare. Restaurarea si reabilitarea bisericii de lemn Sf. Arhangheli Mihail si Gavril-Rebrisoara, in vederea introducerii acesteia in circuitul turistic costa 1.729.129,25 lei.
“Avem un potential turistic extraordinar in judetul nostru. Problema e ca nu este interes in valorificarea acestuia. Primarile ar trebui sa se implice mai mult in aceste lucruri” este de parere directorul DJCCPCN BN, Alexandru Uiuiu.