Consilierii municipali vor discuta două proiecte de hotărâre inițiate ca urmare a solicitării Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului care vrea să se implice mai mult în activitățile sociale și în viața credincioșilor din Bistrița. Biserica vrea să realizeze în oraș un centru de servicii sociale și să înființeze o școală creștină.
Dacă punctul termic de pe Aleea Ineu va merge pentru înființarea unui punct liturgic, către o biserică neoprotestantă, cel de pe strada Mesteacănului va fi dat pentru înființarea unui centru de servicii sociale integrate, proiect susținut de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului - Asociația Filantropia Ortodoxă filiala Bistrița-Năsăud.
Arhiepiscopia a solicitat concesionarea imobilului în care a funcționat punctul termic nr. 9 în vederea reabilitării și amenajării unui centru de servicii sociale integrate pentru care intenționează să acceseze fonduri europene prin Axa prioritară 8 - Dezvoltarea infrastructurii sociale și sanitare.
Pentru a intra în posesia acestui punct termic Arhiepiscopia va trebui să participe la o licitație, prețul de pornire al licitației fiind de 3.800 lei/an.
Punctul termic are o suprafață de 427 m² și a fost dat inițial pentru realizarea unui incubator de afaceri, însă pentru realizarea acestui obiectiv s-a stabilit ca o suprafață de 1.400 de metri pătrați din incinta Parcului Industrial Bistrița Sud să fie dată pentru realizarea acestui proiect.
Contractul de concesiune va fi pe o perioadă de 20 de ani, iar Arhiepiscopia este obligată ca în termen de cinci ani de zile să finalizeze construcția.
Un alt proiect care se află pe masa aleșilor de la municipiu și care va fi dezbătut în ședința de joi vizează adoptarea unui proiect de hotărâre privind transmiterea în administrarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a cotei de 1/5 dintr-un imobil (construcții și teren proprietate privată a municipiului Bistrița) situat pe strada Alexandru Odobescu. Este vorba despre fostul Liceu de Muzică, ce a fost retrocedat în proporție de 4/5 proprietarului și, la rândul său, proprietarul l-a vândut Arhiepiscopiei care intenționează să îl reabiliteze și să-l modernizeze pentru a organiza aici un centru social educativ.
În acest centru vor funcționa o școală, o grădiniță, un centru de tineret unde se vor desfășura activități educative de tip after-school, va fi amenajată o cantină socială și vor avea loc diferite activități educaționale.
Dreptul de administrare pentru fostul Liceu de Muzică se transmite Arhiepiscopiei pe o durată de 49 de ani.