Autoritățile și-au amintit de Biserica Evanghelică de la Jelna! De astăzi a intrat oficial în domeniul public al județului și vor începe lucrările de conservare a epavei, o asociație din Ungaria fiind dispusă să dea 15.000 de euro pentru intervențiile de urgență. Și CJ a alocat bani pentru conservarea bisericii!
Iarna se apropie cu pași repezi, iar autoritățile, și-au amintit pe ultima sută de metri de Biserica Evanghelică de la Jelna care riscă să dispară în această iarnă dacă nu se intervine rapid.
În vară Consiliul Județean a alocat 68.000 de lei pentru conservarea și protejarea corpului Bisericii Evanghelice, însă până acum nimeni nu a mișcat un pai în zonă.
Parohia Evanghelică a decis să dea în grija Consiliului Județean Bistrița-Năsăud Biserica Evanghelică de la Jelna, una dintre cele mai importante biserici evanghelice din țară, în care de-a lungul timpului au fost făcute descoperiri deosebite.
Încă de la finalul lunii februarie 2012, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat preluarea în domeniul public a ruinelor de la Jelna, care au fost primite prin donație, însă lucrurile s-au mișcat destul de greu și, până în acest an când specialiștii au scos la iveală descoperirile istorice făcute aici militând pentru realizarea unor intervenții de urgență, în caz contrar, biserica va fi pierdută, nimeni nu a urgentat predarea către autorități a ruinelor.
Monumentul va intra oficial în conservare conform unei decizii luate astăzi de consilierii județeni. Ruinele bisericii intră în proprietatea județului cu terenul aferent de 2.560 metri pătrați fiind considerat monument istoric de grupa A de valoare națională și universală.
„Există o fundație din Ungaria care și-a exprimat dorința să vină parteneră cu noi pentru protejarea în primă etapă a monumentului de la Jelna. Deci, într-o primă etapă soluțiile sunt de protejare a ruinelor, acoperim și tot ceea ce trebuie făcut acolo și sigur, într-o a doua etapă, vom încerca să reabilităm ceea ce se poate reabilita și să punem în valoare acest monument istoric. Noi am prins în bugetul muzeului suma de 15.000 de euro, similară contribuțiilor acestei fundații. În urma discuțiilor purtate cu managerul Muzeului Județean și cu reprezentanții aceste fundații am înțeles că sumele sunt acoperitoare pentru primele intervenții care trebuie făcute în această toamnă”, a explicat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, în ședința de astăzi.
Proiectul a fost aprobat în unanimitate de consilierii prezenți.