În Telciu și Monor zeci de case au fost afectate de furtunile din acest final de săptămână. La Monor 27 de persoane au fost evacuate după ce apa a intrat în case, iar la Telciu 80 de familii s-au trezit fără acoperiș deasupra capului. Autoritățile nu-i pot ajuta pe săteni pentru că nu s-au constituit consiliile și nu se poate lua nicio de decizie.
Birocrația lovește, din nou, în cetățeanul de rând. Deoarece constituirea consiliilor locale merge foarte greu, odată cu modificarea legii alegerilor locale, primarii localităților afectate de inundații sunt legați de mâini și de picioare când vine vorba de a-i ajuta pe sătenii care au avut de suferit în urma inundațiilor din weekend.
Telciu și Monor sunt două dintre comunele din Bistrița-Năsăud unde au fost înregistrate cele mai serioase probleme și unde autoritățile ar trebui să ajute rapid, prin rectificări bugetare și prin alocarea unor ajutoare de urgență familiior care au locuințele distruse în urma inundațiilor.
Din păcate, oamenii vor trebui să se descurce singuri, cu resursele pe care le au, până la constituirea noilor consilii locale, atât primarul din Monor, Ioan Cira, cât și cel din Telciu, Sever Mureșan, așteptând cu nerăbdare constituirea consiliilor locale care însă nu se știe când vor avea loc.
„Sper să fie cât de repede. Avem peste 40 de case afectate, curți, grădini, 100 ha de teren agricol distrus. Niciodată pârâul Luț nu a fost atât de mare, era la un pas de a ieși în centrul satului. A fost, cred că, o rupere de nori. Noi ne-am grăbit să ajutăm familiile care au fost evacuate și deja s-au întors acasă, ne-au ajutat și cei de la ISU, am scos apa din beciuri, din fântâni. Acum încercăm să facem o evaluare pentru asigurări pentru că deocamdată noi nu-i putem ajuta pe oameni. Așteptăm să se constituie Consiliul Local pentru a stabili cum să îi ajutăm", a declarat pentru Bistrițeanul.ro primarul comunei Monor, Ioan Cira.
La Telciu au fost aproximativ de aproximativ 80 de case avariate în urma furtunii. „Încercăm acum să stabilim, să vedem dacă cei care au fost afectaţi mai grav se încadrează la a primi ajutoare de la stat. Din păcate mulți nu au asigurări, iar Consiliul Local nu este încă constituit pentru a-i putea ajuta. La ora asta, Ocolul Silvic evaluează pagubele forestiere care sunt și ele destul de multe. Oamenii au rămas fără culturi agricole, foarte multe au fost afectate, nu mai au nici cartofi, nici porumb, nimic... Astăzi mai facem o evaluare, informațiile încep încet-încet să vină, am deschis căile de acces și oamenii încep să coboare din zonele îndepărtate și noi completăm imaginea pagubelor produse de furtună. Așteptăm cu nerăbdare constituirea Consiliului Local ca să le putem da măcar ceva lemne de construcții. Trebuie, urgent, după constituirea Consiliului Local, să facem o rectificare bugetară, să vedem cine se încadrează la ajutoarele de urgență și să le dăm oamenilor materiale de construcții pentru a-și repara căsuțele. Pot să vă spun că toată tabla din Telciu s-a vândut, este chiar criză”, mai spune primarul comunei Telciu, Sever Mureșan.
FOTO Monor - ISU BN