4 candidaţi la funcţia de directori sau director adjunct au fost respinşi din cauza dosarelor incomplete. „Există şcoli unde directorii nu au dorit să mai intre în concurs. Este cazul Colegiului Liviu Rebreanu, dar şi al Colegiului George Coşbuc din Năsăud sau al Şcolii Lucian Blaga din Bistriţa.”, afirmă Camelia Tabără.
În Bistriţa-Năsăud sunt scoase la concurs 114 funcții de director și 37 de director adjunct, concursul va fi asemănător Bacalaureatului, iar examenele se vor susţine cu supraveghere video, proba scrisă fiind de tip grilă cu rezultate care se vor da pe loc. „Subiectele vin formulate de la Bucureşti, iar candidaţilor le vor fi testate abilităţile cognitive şi manageriale”, a precizat Camelia Tabără, şeful ISJ Bistriţa-Năsăud pentru Bistriţeanul.ro.
„Din cei 128 de candidaţi înscrişi iniţial - 4 au fost declaraţi respinşi din cauza unor elemente incomplete în dosar.”, a mai spus Camelia Tabără, adăugând că proba scrisă se va desfăşura miercuri, 12 octombrie, de la ora 10:00, în centrul de examinare de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” din Bistriţa.
„Ştim că există şcoli unde directorii nu au mai dorit să intre în concurs. Este cazul Colegiului «Liviu Rebreanu», dar şi al Colegiului «George Coşbuc» din Năsăud. Nici doamna Mia Şigovan, de la Gimnazială Nr 1 nu a mai dorit să-şi depună dosarul. În schimb, în alte şcoli există mai mulţi candidaţi pentru funcţia de directori sau există candidaţi care s-au înscris şi pentru funcţia de directori şi pentru cea de directori adjunct”, a mai precizat Camelia Tabără.
Este vorba de Liceul Agricol, Şcoala Gimnazială Nr 1 şi Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa unde există mai mulţi candidaţi, dar şi de liceul din Căian sau şcoala din Maieru unde se poate vorbi de concurenţă.
În situaţiile în care şcolile rămân fără directori care să se prezinte la concurs sau candidaţi care nu obţin punctajul necesar - vor fi numiţi alţi directori cu detaşare până în martie sau aprilie când se va organiza un nou concurs pentru ocuparea funcţiei de director - a mai precizat Camelia Tabără.
„E un lucru foarte bun faptul că se stabilizează şcolile care vor avea parte de un director cu un contract pe patru ani care trebuie să administreze şcoala, să facă management de performanţă şi alături de consiliile de administraţie, aşa cum prevăd regulamentele, va da socoteală pentru performanţele şcolii”, afirma zilele trecute Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud.
Prima probă scrisă va avea loc în 12 octombrie, urmând ca în 13-14 octombrie să aibă loc Elaborarea graficului desfărurării probelor de evaluare a curriculumului vitae și a probelor de interviu, iar între 17 octombrie şi 17 noiembrie să fie organizate şi desfăşurate probele de evaluare a CV-urilor şi a probei de interviu.
Rezultatele vor fi afişate pe 18 noiembrie, se pot depune contestaţii între 21 – 23 noiembrie, acestea urmând să fie soluţionate între 24 noiembrie – 9 decembrie, când vor fi afişate şi rezultatele finale. Validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la Ministerul Educaţiei sunt programate pentru 16 decembrie.
Toate probele sunt obligatorii şi pentru fiecare probă de concurs punctajul maxim este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a probei este de 35 de puncte. Sunt declaraţi „admişi” candidaţii care au realizat un punctaj de cel puţin 35 de puncte pentru fiecare probă şi din cumularea punctajelor celor trei probe de concurs, un punctaj total de cel puţin 105 puncte.