Pe Valea Bârgăului se practică încă o tradiție spectaculoasă în cinstea Sfântului Gheorghe, prăznuit pe 23 aprilie, localnicii aprind focuri uriaşe şi îşi împodobesc porţile cu glii, convinşi că astfel vor avea parte de belşug. Sfântul Gheorghe este unul dintre puținii sărbătoriți atât de biserica ortodoxă cât și de cea romano-catolică.
Cunoscută sub numele de “Focul Viu”, tradiţia cere ca doi veri primari să caute un loc ferit din pădure unde freacă două lemne uscate, până când se înfierbântă și încep să ardă. Pe vremuri, acest foc magic se păstra aprins tot anul pentru că, se credea, avea o mare putere vindecătoare – ca şi apa fiartă deasupra acestui foc, de altfel, care tămăduia tot felul de boli ale oamenilor sau animalelor, dar mai ales boli de piele de origine magică.
Oamenii au “îmbunătăţit”, ce-i drept, tradiția cu elemente contemporane care să corespundă realităţii zilelor noastre: în loc să folosească lemne uscate, bârgăuanii apelează cu această ocazie la anvelope sau cauciucuri pentru a întreține focurile de Sfântul Gheorghe, chiar dacă acestea emană un miros neplăcut.
Aşa se face că, după ce și-au curățat cum se cuvine curțile și grădinile, însoțiți de purcel și cățel, bunici şi nepoți – bârgăuanii încearcă să aprindă, în cinstea Sfântului Gheorghe, focuri uriașe, chefuind până în zori.
Dacă e rouă multă sau ceață de Sfântul Gheorghe, anul va fi îmbelșugat – cred bătrânii de pe Valea Bârgăului care, fideli vechilor obiceiuri – nu uită nici să scoată bucăți de pământ cu tot cu iarba sau florile care cresc deasupra și să le aranjeze frumos în vârful porților sau pe gardurile caselor. Ele se țin acolo din ziua Sfântului Gheorghe până când se usucă verdeața.
„Așa se obișnuiește din moși-strămoși, de când eram mici copii, mama punea de Sângeorz glii la poartă. Așa este bine să faci ca să ai parte de un an bogat” sunt convinşi oamenii pentru care gliile sunt simbolul fertilității și al belșugului, dar și un vestitor al primăverii.
Aproape 1.000.000 de români poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe sau derivate ale acestuia.
Sfântul Mucenic Gheorghe este unul dintre puținii sfinți sărbătoriți atât de biserica ortodoxă cât și de cea romano-catolică, imaginea lui fiind asociată cu vitejia nemărginită și credința în biserica creștină până la sacrificiu suprem.
Sfântul Gheorghe este și ocrotitorul Angliei, Aragonului, Cataloniei, Etiopiei, Georgiei, Greciei, Lituaniei, Moldovei, Palestinei, Portugaliei și Rusiei.