Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  125 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Bârgăuanii îşi împodobesc porţile cu glii şi fac focuri uriaşe de Sfântul Gheorghe

23/04/2015 07:33:31 Cristina MILEA  
Pe Valea Bârgăului se practică încă o tradiție spectaculoasă în cinstea Sfântului Gheorghe, prăznuit pe 23 aprilie, localnicii aprind focuri uriaşe şi îşi împodobesc porţile cu glii, convinşi că astfel vor avea parte de belşug. Sfântul Gheorghe este unul dintre puținii sărbătoriți atât de biserica ortodoxă cât și de cea romano-catolică.

Cunoscută sub numele de “Focul Viu”, tradiţia cere ca doi veri primari să caute un loc ferit din pădure unde freacă două lemne uscate, până când se înfierbântă și încep să ardă. Pe vremuri, acest foc magic se păstra aprins tot anul pentru că, se credea, avea o mare putere vindecătoare – ca şi apa fiartă deasupra acestui foc, de altfel, care tămăduia tot felul de boli ale oamenilor sau animalelor, dar mai ales boli de piele de origine magică.

Oamenii au “îmbunătăţit”, ce-i drept, tradiția cu elemente contemporane care să corespundă realităţii zilelor noastre: în loc să folosească lemne uscate, bârgăuanii apelează cu această ocazie la anvelope sau cauciucuri pentru a întreține focurile de Sfântul Gheorghe, chiar dacă acestea emană un miros neplăcut.

Aşa se face că, după ce și-au curățat cum se cuvine curțile și grădinile, însoțiți de purcel și cățel, bunici şi nepoți – bârgăuanii încearcă să aprindă, în cinstea Sfântului Gheorghe, focuri uriașe, chefuind până în zori.

Dacă e rouă multă sau ceață de Sfântul Gheorghe, anul va fi îmbelșugat – cred bătrânii de pe Valea Bârgăului care, fideli vechilor obiceiuri – nu uită nici să scoată bucăți de pământ cu tot cu iarba sau florile care cresc deasupra și să le aranjeze frumos în vârful porților sau pe gardurile caselor. Ele se țin acolo din ziua Sfântului Gheorghe până când se usucă verdeața.

Așa se obișnuiește din moși-strămoși, de când eram mici copii, mama punea de Sângeorz glii la poartă. Așa este bine să faci ca să ai parte de un an bogat” sunt convinşi oamenii pentru care gliile sunt simbolul fertilității și al belșugului, dar și un vestitor al primăverii.

Aproape 1.000.000 de români poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe sau derivate ale acestuia.

Sfântul Mucenic Gheorghe este unul dintre puținii sfinți sărbătoriți atât de biserica ortodoxă cât și de cea romano-catolică, imaginea lui fiind asociată cu vitejia nemărginită și credința în biserica creștină până la sacrificiu suprem.

Sfântul Gheorghe este și ocrotitorul Angliei, Aragonului, Cataloniei, Etiopiei, Georgiei, Greciei, Lituaniei, Moldovei, Palestinei, Portugaliei și Rusiei.

2741 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro