Dupa trei ani de la integrare, imaginea judetului nostru este departe de a fi una europeana, asa cum ne speram cu totii odata ce am fost primiti in randurile statelor membre UE. Cu greu, sapte primarii au reusit in acest an sa obtina fonduri europene pentru dezoltarea comunelor in valoare de 75 milioane lei.
Chiar daca am devenit europeni cu acte-n regula, problemele cu care ne confruntam la tot pasul au ramas cele tipic romanesti. De departe, cea mai mare problema a judetului este infrastructura, iar mult asteptati investitori straini, se tin departe de noi atata timp cat aceasta lipseste.
Daca in orase s-a mai modernizat cate o strada-doua in mai toate comunele situatia este de-a dreptul jalnica. Drumurile arata ca dupa un bombardament sau ca o adevarata mocirla. Alimentarea cu apa sau gaz metan este inca un vis in multe localitati.
Scoli care stau sa cada, cabinete medicale fara apa si sisteme de canalizare cat sa le numeri pe degete, radiografiaza perfect cruda realitate...
Singura sansa pentru combaterea saraciei sunt fondurile europene insa nici pe acestea nu le putem obtine decat daca stim sa intocmim proiecte care sa convinga...
Doar sapte primarii din cele 31 care au depus proiecte pentru accesarea fondurilor europene au reusit sa obtina punctajul necesar pentru a accesa fondurile europene. Alte 24 de proiecte au fost respinse. Ingrijorator este faptul ca exista si sapte proiecte care nu au obtinut nici macar un punct la evaluarea facuta de specialistii europeni.
In aceasta sesiune de depunere a proiectelor pe masura 322 – Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatarirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale, primariile din Bistrita-Nasaud au depus 31 de proiecte prin care solicitau alocarea unei sume totale de aproape 310.000.000 lei.
Dintre acestea doar sapte au reusit sa castige finantare. Este vorba de comunele Tarlisua, Teaca, Magura Ilvei, Urmenis, Budesti, Sieu si Runcu Salvei.
Toate primariile vor bani pentru dezvoltarea si modernizarea infrastructurii, asfaltari, modernizari de camine culturale si constructii de gradinite.
In total, cele sapte primarii, prin proiecte castigate vor aduce in Bistrita-Nasaud fonduri europene care se aproprie de 75 milioane lei.