Cum se pot scoate bani din piatră seacă? Directorul Colegiului „Andrei Mureşanu” a găsit soluţia: 22 de săli de clasă ale fostului internat al colegiului au fost scoase la licitaţie şi este foate posibil ca, din septembrie, aici să funcţioneze o şcoală privată susţinută financiar de fundaţia care a câştigat această licitaţie.
„Există un contract încheiat, deocamdată, doar pentru un an de zile. Fundaţia a trimis spre aprobare toate actele solicitate de Agenţia Română de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar. Dacă vor primi aprobările necesare, reprezentanţii fundaţiei vor putea deschide o şcoală privată începând din septembrie” a declarat Camelia Tabără, directorul Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, mulţumită că poate să scoată bani din piatră seacă pentru liceul pe care îl reprezintă.
Nu ar fi putut intra în discuţie corpurile I şi II ale Colegiului „Andrei Mureşanu”, deoarece acestea au fost recent renovate cu bani din fonduri europene nerambursabile şi, conform prevederilor europene, în aceste clădiri nu se pot desfăşura activităţi care generează profit, a precizat Camelia Tabără.
Corpul III al clădirii, însă, nu face obiectul acestei prevederi, prin urmare acesta poate fi utilizat pentru a aduce şcolii venituri extrabugetare.
Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” dispune de fonduri suplimentare şi din activităţile comerciale ale celor două chioşchiuri care funcţionează în curtea colegiului. „Chiar dacă nu se poate vorbi despre un câştig prea mare, reuşim să ne plătim din aceşti bani internetul şi alte contracte de prestări servicii” precizează Camelia Tabără.
Conform legislaţiei, 20% din chiria încasată de colegiu pentru corpul III al clădirii – va rămâne la Primăria Bistriţa, iar 80% va rămâne în conturile Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, a mai precizat Camelia Tabără.