Avem povești. Avem resurse naturale nelimitate. Avem istorie și cultură. Problema e ce facem cu ele? Răspunsul îl dă GAL Ținutul Haiducilor: le punem pe hârtie și facem bani cu ele!
Grupul de Acțiune Locală (GAL) Ținutul Haiducilor s-a creat din povești! Una despre haiducii pomeniți de bătrânii satelor de la poale de Țibleș. Alta despre bogățiile naturale ale zonei: munții plini de comori de floră și faună, cu peșteri misterioase și ape minerale ce țâșnesc din adâncuri, salinele și nămolurile terapeutice. O poveste despre înaintașii care au lăsat pentru prezent urmele trecerii lor: Cetatea Ciceului, ruinele castrelor romane, biserici de sute de ani cu iconostase unice în Transilvania. Și încă una despre ospitalitate, gustul bucatelor tradiționale și numeroasele oportunități turistice. Povești care s-au cerut a fi exploatate. Și de la care s-a conturat o viziune de dezvoltare a unei zone și a devenit temelia unei strategii pe termen lung pentru 14 comunități. Care s-au grupat și au format Grupul de Acțiune Locală Ținutul Haiducilor, cu un scop precis: să crească. Împreună. Este vorba despre comunele Cuzdrioara, Ciceu Mihăiești, Petru Rareș, Uriu, Braniștea, Ciceu Giurgești, Uriu, Căianu Mic, Spermezeu, Târlișua, Zagra, Chiuza, Runcu Salvei și orașul Beclean – polul urban care a dat imboldul asocierii pentru dezvoltare unitară, pe termen mediu și lung.
Construcția unei strategii de dezvoltare a comunităților asociate în GAL Ținutul Haiducilor a fost conturată în urma unei analize a plusurilor și minusurilor zonei. Dat fiind faptul că cele 14 comunități de pe teritoriul GAL Ținutul Haiducilor se remarcă printr-o bogată moștenire istorică, culturală, folclorică, prin variate resurse naturale și un potențial turistic remarcabil, singurul minus al zonei este dat, după cum afirmă Ionel Dîncu, managerul proiectului, de neexploatarea acestora.
Întreaga construcție GAL Ținutul Haiducilor este, în fapt, un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Care, la rândul său, va susține financiar proiectele comunităților locale. Acesta, așa cum spune Raluca Matroș, PR Manager GAL Ținutul Haiducilor, se bazează pe o abordare specială a Uniunii Europene, de a permite comunităților locale să se dezvolte de jos în sus, printr-un program generic denumit LEADER.
Drumul e deschis, pentru că, până în 4 decembrie 2013, administrațiile locale, agenții economici și ONG-urile care vor să facă proiecte ce vor fi implementate pe teritoriul oricăreia dintre cele 14 comunități locale incluse în Ținutul Haiducilor pot aplica pentru finanțare pe măsurile lansate. Se dau bani pentru proiecte ce vizează creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere, crearea și dezvoltarea de micro-întreprinderi, încurajarea activităților turistice, sprijinirea fermelor private, modernizarea drumurilor de acces către zone turistice și lucrări conexe, amenajare de parcuri, spații verzi, locuri de joacă și terenuri de sport, lucrări de amenajare, îndiguire și decolmatare a cursurilor de apă, precum și pentru derularea unor acțiuni de cooperare.
Toți cei interesați de o finanțare prin GAL Ținutul Haiducilor pot obține informații suplimentare accesând site-ul www.galtinutulhaiducilor.ro sau prin telefon, la numărul de telefon 0371.408.616, ori direct la sediul GAL din Beclean, Zona de Agrement Figa.
Datele de contact ale GAL unde solicitanții pot obține informații detaliate/suplimentare:
ASOCIAȚIA GAL ȚINUTUL HAIDUCILOR
Adresa: BECLEAN, Zona de Agrement Figa, BN, județul Bistrița-Năsăud
Tel: 037-1408616
Fax: 037-1377056
E-mail: secretariat@galtinutulhaiducilor.ro
Pentru accesarea măsurilor din cadrul apelului de selecție lansat de ASOCIAȚIA GAL ȚINUTUL HAIDUCILOR–vă rugăm să vizitați site-ul nostru : www.galtinutulhaiducilor.ro și www.apdrp.ro . Pentru varianta electronică sau suport tipărit a informațiilor necesare vă rugăm să vă adresați Biroului administrativ la sediul Asociației menționat mai sus.
GAL Ţinutul Haiducilor