Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  45 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Avocatul Diana Morar spune cine era obligat să avertizeze populația!

19/09/2017 09:06:43  
Prefectul Ovidiu Frenț a recunoscut ieri că populația nu a fost avertizată în niciun fel cu privire la furtuna devastatoare care a făcut ravagii în județ. Avocatul Diana Morar explică cine era obligat, conform legii, să alerteze bistrițenii:

Lăsați alarmele să sune!
Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul evitării surprinderii şi al luării măsurilor privind adăpostirea populaţiei, protecţia bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor, atacurilor din aer şi ale acțiunilor militare, spune art. 1 din Ordinul 1259/2006 al Ministrului MAI.
Așa cum se poate observa, există patru componente ce trebuie realizate în scopul protecției populației: 
1. Înștiințarea: cine înștiințează pe cine? Inspectoratul General pentru situații de urgență, în baza informațiilor obținute de la structurile ce monitorizează sursele de risc, înștiințează autoritatea publică locală. Adica ISU anunță Instituția Prefectului despre iminența producerii dezastrului.
2. Avertizarea: cine avertizează pe cine? Autoritatea publică locală, în baza înștiințării primite, anunță populația despre iminența sau producerea dezastrului.
3. Prealarmarea: constă în activitatea de transmitere către autorităţile administraţiei publice locale a mesajelor/semnalelor/informaţiilor despre probabilitatea producerii unor dezastre, de către ISU.
4. Alarmarea populaţiei reprezintă activitatea de transmitere a mesajelor despre iminenţa producerii unor dezastre şi se realizează de către autorităţile administraţiei publice locale, după caz, prin mijloacele de alarmare, pe baza înştiinţării de la structurile abilitate.  
Mesajele de avertizare şi alarmare se transmit în mod obligatoriu, cu prioritate şi gratuit, prin toate sistemele de telecomunicaţii, posturile şi reţelele de radio şi de televiziune, inclusiv prin satelit şi cablu, care operează pe teritoriul României, la solicitarea preşedinţilor comitetelor pentru situaţii de urgenţă, conform protocoalelor încheiate în acest sens cu operatorii de comunicaţii.
Deci avem pe de o parte înștiințarea și avertizarea: în cazul de duminică, Subprefectul aflat în exercitarea atribuțiilor temporar lăsate în sarcina sa de Prefect, declară că a fost încunoștiințat despre un cod galben de vijelie. Rezultă că ISU și-a îndeplinit atribuția de Înștiințare.  
Avertizarea în schimb era atribuția Prefectului, adică a Subprefectului în cazul nostru. A fost avertizată populația? Răspuns: NU, răspuns dat chiar de dumnealui. De ce? Nu mai contează.  
Pe de altă parte, chestiunea prealarmării și alarmării are aceeași soartă în cazul nostru, precum ignorarea transmiterii codului de vijelie.  
Mai departe, dovada faptului că funcționalitatea sistemului de prevenire s-a rupt la Prefect/Subprefect: cine este președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgentă? Nimeni altul decât Prefectul.
Cine avea obligația legală de a transmite în mod OBLIGATORIU, cu prioritate și gratuit prin mijloace de telecomunicații, aici incluzând presa online, posturi radio și tv, avertizarea către populație, astfel cum imperativ solicita textul legal prezentat mai sus? Nimeni altul decât Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență - Prefectul.
Cine se eschivează ulterior prin conferințe de presă, luând de urechi reprezentanții mass media, că nu au publicat avertizări către populație în baza solicitărilor pe care Domnia Sa nu le-a trimis în niciun fel presei, cu toate că era obligatoriu?
De când instituția presei se confundă în îndeplinirea atribuțiilor cu o instituție de stat obligată prin lege să urmeze și să respecte proceduri de către niște angajați temporar aflați în slujba Statului și plătiți regește pentru munca pe care nu o îndeplinesc?
Cât timp tupeul va mai fi ridicat la rang de artă în țara noastră?
Cât timp societatea civilă care nu este o instituție, ci suntem noi toți, va mai sta cu ochii în pământ, alegând să ignore, să nu se implice?
Să nu uităm dragilor, că duminică au murit doi oameni. La acea oră, în Parcul Municipal, părinții, copiii și bunicii se plimbau nestingheriți ca și în oricare altă zi. 
Doi oameni au murit. Puteam fi oricare.
Din neglijență și ignoranță. Neglijența lor și ignoranța noastră.

Diana Morar

5919 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro