Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita - Nasaud si-a dat acordul pentru transferul deseurilor de la groapa de gunoi de la Beclean la cea de la Bistrita. Reprezentantii institutiei sustin ca aducerea deseurilor de la Beclean la Bistrita nu afecteaza in niciun fel mediul incojurator.
Purtatorul de cuvant al APM BN, Mihaela Robb, a declarat pentru Bistriteanul.ro ca “avizul pentru transferul deseurilor de la Beclean la Bistrita a fost dat dar nu va pot spune in ce data. Am discutat cu domnul Muresan despre acordarea avizului insa nu mi-a spus in ce data a fost dat”.
Conform site-ului oficial al APM BN avizul ar fi fost dat in sedinta din data de 17 octombrie. Acesta a fost ultimul aviz pe care managerii proiectului “ sistem de management integrat al deseurilor solide din judetul Bistrita – Nasaud” trebuiau sa il obtina.
De acum incolo pot fi incepute procedurile pentru inchiderea gropii de gunoi de la Beclean si aducerea deseurilor de acolo la Bistrita.
Avizul a fost dat desi au fost depuse numeroase contestatii impotriva acestui proiect. Peste 200 de bistriteni au depus la APM BN contestatii impotriva aducerii deseurilor de la Beclean la Bistrita.
Managerii proiectului “Sistem de management integrat al deseurilor solide din judetul Bistrita – Nasaud” au hotarat ca cea mai buna solutie pentru inchiderea gropii de gunoi de la Beclean ar fi aceea de a aduce toate deseurile de acolo la Bistrita.
Aproximativ 56.000 de mc de gunoi, adunati in groapa de gunoi de la Beclean in ultimii 50 de ani, ar urma sa fie adusi la Bistrita. Gunoiul ar urma sa fie transportat pe traseul Beclean – Sintereag – Sieu Odorhei – Coasta – Sirioara – Chirales – Arcalia – Saratel – Sarata – Monariu – Budacu de Jos – str. Zavoaie.
Uniunea Europena a alocat pentru proiectul “Sistem de management integrat al deseurilor solide din judetul Bistrita – Nasaud” suma de 33 de milioane de euro. Pentru inchiderea gropilor de gunoi si aducerea deseurilor de la Beclean la Bistrita managerii proiectului au alocat suma de 28.290.000 de lei.