Balet sub îndrumarea unei coregrafe care colaborează cu Opera Română din Cluj și teatru cu specialistul în teatru și film Camelia Toma, totul într-un proiect unic și inedit care începe din 6 octombrie la SCENICA. AFLĂ mai multe detalii chiar de la managerul de proiect – Dora Baba:
Reporter: Joaca de-a timpul?! Interesantă provocare...
Dora Baba: Ideea proiectului artistic Joaca de-a timpul mi-a venit într-o seară, ascultând o melodie… Am oprit-o brusc și mi-am spus: acesta-i un spectacol...e o poveste despre timp...Și atunci am schițat primele idei, primele elemente de decor și costume. Și așa s-a născut Joaca de-a timpul, un proiect artistic regional cu copii, cu vârsta de peste 4 ani, care are durata de 4 luni (1 octombrie 2014 - 31 ianuarie 2015), timp în care, în cadrul atelierelor de dans și teatru vom pregăti un spectacol extraordinar, cu același nume, care va fi prezentat la finalul lunii ianuarie, începutul lui februarie...În prima etapă - la Bistrița. Suntem în discuții și cu Teatrul Național din Cluj. Dacă reusim ce ne-am propus, merită să urcăm pe scene și mai mari…
Reporter: Mai vrem detalii. Despre poveste, despre echipa din spatele proiectului...
Dora Baba: Am pregătit o poveste despre timp, valori, tentații, bucurii, tristeți, spaime, vise, revelații, dorințe, devenire. O poveste simpatica, de altfel. Despre viață. Despre viața copiilor noștri. O poveste care va fi pregătită pentru scenă de o echipă de profesioniști: Camelia TOMA - specialist regie teatru și film, Ioana BRADEA – scriitor, Alexandra COCUS – coregraf, colaborator al Operei Romane și Maghiare Cluj Napoca, Paul MURESAN – artist plastic, Dora BABA – manager proiect.
Reporter: Niciodată în Bistrița activitățile de copii n-au fost abordate atât de...serios. Sunt nume grele în echipă...
Dora Baba: Da, pentru că începând din aceasta toamnă ne-am propus o nouă abordare a activităților de timp liber ale copiilor. Munca în proiecte artistice de anvergură, cu echipe de specialiști (atât din oraș, cât și din țară), care pot să aducă în viața celor mici ceea ce am urmărit în toți acești ani: un demers artistic de calitate, care sa ne dea prilejul de a înțelege ce înseamnă cu adevărat arta, care dezvăluie modul în care poți să transpui gânduri și trăiri prin artă. Dacă muncești, poți să strălucești pe scenă și, de ce nu, în timpul petrecut la Scenica poți să descoperi cât de potrivit ai fi, este copilul tău pentru o viitoare cariera artistică.
Reporter: Noul proiect este deschis doar copiilor din Bistrița?!
Dora Baba: Nu! Vom fi prezenți și la Beclean și în câteva comune unde am găsit deschidere pentru activitățile noastre. Așadar, punctele de lucru, adică atelierele proiectului se vor desfășura la noul sediu al Clubului Scenica din Bistrita, din Piața Unirii nr.5 (vizavi de biserica de la Coroana), dar și în sălile de sport din Prundu Bârgăului, Lunca Ilvei, Ilva Mică, Beclean.
Reporter: Adică și copiii din mediul rural vor avea ocazia să facă balet?
Dora Baba: Da! Pe partea de dans, Alexandra, absolventă a Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stoia” și colaborator al Operei Romane și al Operei Maghiare din Cluj Napoca propune în acest proiect balet (modern), dans contemporan, street dance (cuminte) și teatru muzical (mai ales pentru pitici). Suntem onorați să avem ca partener în proiect Inspectoratul Școlar Județean. Acest parteneriat reprezintă pentru noi o recunoaștere și totodată o garanție a calității muncii noastre cu copiii.
Scenica a devenit un loc care adună specialiști cu viziune, ce stiu și pot să lucreze cu și pentru copii și care înțeleg ce înseamnă dezvoltarea prin artă. Într-o lume în care cei mici sunt hăituiți și presați să devină cei mai buni în toate domeniile, într-un timp în care comunicarea și deslușirea vieții se întâmplă tot mai mult prin intermediul „ ecranelor”, consider că e important să fim împreună și să muncim (degajat și distractiv) într-o poveste. Nu mai spun că, la fel ca de fiecare dată, nu excludem din povestea noastră adulți (părinți sau nu…). E o provocare îndrăzneață din partea noastră și o materializare a acesteia ar fi un câștig pentru toată lumea…Oare ce poate însemna să dansezi sau să joci teatru împreună cu copiii? Cât poate bucura o replica de genul: Ne pregătim să mergem la dans/teatru!
Poate însemna acel împreună care ne lipsește, din păcate, tot mai mult…