În urma concursurilor de titularizare, în Bistriţa-Năsăud au rămas 165 de posturi vacante. Cea mai dramatică situaţie se înregistrează la catedra de matematică, unde în ultimii ani s-au pensionat foarte mulţi profesori dar absolvenţii nu s-au mai înghesuit să le ia locul, atraşi de joburi mai bine plătite.
Lipsa profesorilor din şcolile de la ţară este, deja, de notorietate, situaţia cea mai gravă înregistrându-se în cazul matematicii. Dorel Cosic, inspector Resurse Umane în cadrul Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud, recunoaşte că în ultimii ani s-au pensionat câte 10 profesori de matematică în fiecare vară, dar locul acestora nu a fost luat de tinerii absolvenţi care preferă, mai degrabă, să-şi aplice cunoştinţele matematice în orice alt domeniu numai în învăţământ nu.
„Sunt foarte solicitate posturile educatoare, de învăţătoare, sunt căutate în egală măsură catedrele de română şi limbi moderne, dar, în lipsă de cadre didactice, la matematică se lucrează şi cu profesori pensionaţi în 1999!” mai spune Dorel Cosic.
În urma concursului de titularizare, în Bistriţa-Năsăud au rămas 165 de posturi vacante, precizează Dorel Cosic, dintre care 102 sunt posturi complete iar 63 sunt incomplete (respectiv jumătăţi de catedră).
Situaţii dificile au existat înainte de începerea şcolii în comunele din zona de câmpie a judeţului: Urmeniş, Silivaşul de Câmpie, Budeşti, Sânmihai şi Zagra – mai spune Dorel Cosic, precizând că, după festivităţile de început de an directorii din aceste şcoli au avut mână liberă să-şi organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor rămase neacoperite de profesori.
În Urmeniş situaţia s-a rezolvat deja, cu ajutorul unor profesori pensionari. „Pensionarii profesori ne-au salvat şi în acest an” afirmă surse din cadrul şcolii generale din localitate.
Directorul Augustin Rusu, de la Şcoala gimnazială din Budeşti admite că profesorii titulari pe care şcoala i-a avut până acum pentru clasele I – III au vrut să se detaşeze pe alte posturi, astfel încât a rămas descoperit cu un post de învăţătoare în satul Ţăcşor şi două posturi de educatoare în Ţăcşor şi Budeşti Fânaţe. „Pentru aceste posturi se organizează concurs astăzi, 21 septembrie, de la ora 12.00. Avem 24 copii înscrişi la Ţăcşor: 10 la grădiniţă şi 14 în clasele I – III şi grupa pregătitoare. În cazul celor 14 copii, pentru că sunt atât de puţini, a fost organizată o singură clasă, cu predare simultană” mai spune Augustin Rusu.
Şi în Zagra se organizează astăzi la prânz concurs pentru ocuparea a două posturi pentru catedra de matematică, un post cu jumătate de normă la religie şi unul la istorie.
Tot astăzi vor fi concursuri de ocuparea unor posturi în localităţile Rodna şi Ciceu Giurgeşti. Aceste posturi vor fi ocupate la nivelul şcolilor sau a consorţiilor sau a asociaţiilor de şcoli prin concurs de către cadre didactice calificate cu prioritate sau, în cel mai rău caz, de suplinitori necalificaţi – mai spune inspectorul Dorel Cosic.
„Au existat şi câteva cazuri de profesori cu note mari la titularizare care nu şi-au găsit post din diverse motive, cel mai frecvent fiind acela că nu au găsit catedră liberă în apropierea domiciliului. Nu avem ce face decât să-i rugăm să-şi aleagă din paleta de posturi existentă – ceva care le este convenabil” recunoaşte Cosic.