Cele peste 6.000 de kilograme de substanţe toxice sunt vechi de ani de zile şi aparţin unor persoane fizice. Distrugerea acestora este extrem de costisitoare şi deocamdată Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud nu are bani pentru a face acest lucru.
Şase tone de substanţe toxice stau depozitate de ani de zile şi pun în pericol mediul dar şi sănătatea cetăţenilor.
Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud „în judeţul Bistriţa-Năsăud există în evidenţa noastră trei depozite de deşeuri de îngrăşăminte chimice şi pesticide, aparţinând unor persoane fizice, respectiv în localităţile Archiud, Pintic şi Bistriţa”.
Spre exemplu, depozitul din Pintic aparţine unui bărbat care în anul 2002 a cumpărat o hală în care înainte funcţionase un depozit de fructe. Omul a fost sfătuit la vremea respectivă să aibă grijă de acele substanţe şi să ţină depozitul închis până când cei de la Mediu vor veni să le ridice. Au trecut mai bine de zece ani şi depozitul este neatins.
Reprezentanţii de la Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud au sperat că vor accesa fonduri europene pentru a distruge acele substanţe însă banii nu au mai venit nici în ziua de astăzi.
Aceştia îi sfătuiesc pe cei trei care deţin substanţe toxice să „ţină o evideţă strictă: cantitate, caracteristici, mijloace de asigurare, a substanţelor şi preparatelor periculoase, inclusiv a recipientelor şi ambalajelor acestora. Să identifice şi să prevină riscurile pe care substanţele şi preparatele periculoase le pot reprezenta pentru sănătatea populaţiei”.
De asemenea, Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud atrage atenţia asupra faptului că orice accident care poate pune în pericol mediul sau sănătatea cetăţenilor trebuie anunţat de urgenţă pentru a fi luate măsuri de protecţie în cel mai scurt timp.