Nu venerăm nişte simple oase, ci sfinţenia şi viaţa exemplară care se manifestă acum, în timpurile noastre, prin intermediul relicvelor unui mare preot romano-catolic – monseniorul Vladimir Ghica a explicat pentru Bistriţeanul.ro preotul Dan Suciu de la Mănăstirea “Sfânta Familie” din Bucureşti, referindu-se la moaştele Fericitului Vladimir Ghika.
Azi, în jurul orei 13.30, prin bunăvoinţa parohiei romano-catolice de la Bucureşti, o relicvă a Monseniorului Vladimir Ghika a sosit şi la Bistriţa şi, chiar dacă nu au fost întâmpinate de prea mulţi crfedincioşi, preotul paroh protopop Ioan Vasile Frişan speră ca, la liturghia de la ora 17.00, să fie prezenţi mai mulţi credincioşi.
Cutia cu relicva şi portretul monseniorului sunt însoţite de preotul Dan Suciu de la mănăstirea “Sfânta Familie” din Bucureşti şi se află într-un pelerinaj în eparhia Cluj-Gherla, iar înainte de Bistriţa, ele au trecut şi prin Cluj-Napoca şi Sângeorz Băi, urmând să ajungă şi la Maieru, Beclean, Dej şi Gherla.
“Relicvele şi moaştele oricărui Sfânt sau Fericit reprezintă un semn al prezenţei lor printre noi, un simbol al faptului că ei mijlocesc şi se roagă pentru noi în faţa lui Dumnezeu. Avem în monseniorul Vladimir Ghika un mijlocitor foarte puternic în faţa lui Dumnezeu” a povestit preotul Dan Suciu pentru Bistriţeanul.ro, adăugând că beatificarea este prima etapă de recunoaştere a martiriului şi vieţii exemplare a unui preot deosebit, după care – dacă Dumnezeu doreşte şi apar noi semne în acest sens – se ajunge şi la canonizarea şi numirea oficială drept “sfânt”.
“Sunt sfinţi foarte importanţi într-o anumită regiune, pentru o anumită comunitate, dar care nu sunt prea cunoscuţi în afara acestora. Scopul acestui pelerinaj este tocmai acela de a face cunoscută viaţa exemplară a monseniorului Vladimir Ghika" a mai spus Dan Suciu pentru Bistriţeanul.ro.
Într-o ceremonie fără precedent în țara noastră, Venerabilul Vladimir Ghika a devenit, anul trecut, Fericit, fiind beatificat în prezența a peste 8.000 de persoane. Din partea Vaticanului a fost prezent la ceremonie cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauza Sfinților şi unul dintre cei mai cunoscuți cardinali, colaborator apropiat al Papei Ioan Paul al II-lea. La ceremonia din 31 august 2013 au fost prezenţi o mulţime de politicieni, printre care foștii președinți Ion Iliescu și Emil Constantinescu, dar și foștii premieri Adrian Năstase și Călin Popescu-Tăriceanu, istoricul Neagu Giuvara şi alte personalităţi ale vieţii culturale.