Chiar dacă autorităților locale și județene sperau ca studiile făcute în ultimii doi ani să arata că Peștera Tăușoare poate fi deschisă publicului lar și va deveni un pol turistic important veștile de la spececialiști nu sunt bune pentru turism, însă peștera este o adevărată comoară pentru studii.
“Suntem la finalizarea acestui proiect a fost eligibil sută la sută. Obiectivele principale ale proiectului au fost echiparea cu sisteme moderne de acces, realizarea de studii științifice elaborate atât în subteran cât și în spațiul de deasupra peșterii, inclusiv protejarea populației de lilieci care hibernează în peștera pe timpul iernii. Știți cu toții că Peștera Tăușoarelor este cea mai adâncă peșteră de calcar din România. Are o adâncime de 413 m și proiectul include protejarea unei suprafețe și sub și supraterane de 72,1 ha. Eu reînnoiesc rugămintea custode lui a d-lui Teodorescu, poate ora asta ne spune și nouă cu ce trebuie să ne echipam că am înțeles că peștera nu-i așa pentru vizite, pentru orice tip de turism, este un turism special care se poate face în peșteră, să putem face o vizită ca începători... " a spus președintele Consiliului Județean astăzi, Radu Moldovan, la finalizarea proiectului „Sistem de management eficient al sitului de importanță comunitară și ariei naturale de interes național Peștera Tăușoare”.
După luni de studii, veștile date de cercetători autorităților, care sperau ca peștera să devină una turistică, nu sunt așa cum se așteptau...
"Când am început aceste studii, am avut o intuiție pe care am și afirmat-p public de mai multe ori: că Peștera Tăușoare nu va putea fi, din nefericire, niciodată, o peșteră turistică. Regret că trebuie să dezamăgesc conducerea administrației locale a Comunei Rebrișoara care și-a dorit de nenumărate ori să deschidă peștera și să realizeze activități turistice elocvente, având clișeul recunoscut al Peșterii Urșilor, în care se obțin fonduri, iar comunitatea locală trăiește într-un fel pe baza acestui punct de atractivitate turistică. Regret că peștera nu aduce un aport către comunitate direct și evident, dar în cadrul studiilor s-a dovedit faptul că peștera este un creuzet de valori științifice care sunt de o delicatețe aparte și care trebuie protejate. Simpla trecerea unui spelog prin peșteră determină modificări prin afluxul de substanță biologică adus: tuse, transpirație, modificări care rezistă în peșteră mai bine de o săptămâna dereglând aceste lanțuri trofice extrem de sensibile. Peștera rămâne însă foarte valoroasă pentru cercetări” - a concluzionat astăzi custodele peșterii și responsabilul științific al proiectului - Crin Theodorescu.