Șeful Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, a anunțat astăzi, în ședința colegiului prefectural că microhidrocentralele existente pe raza teritoriului Bistrița-Năsăud, deși în mare măsură sunt construite în arii protejate, nu afectează mediul înconjurător așa cum se întâmplă în alte zone.
Din 2008 și până acum Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a primit în total 43 de solicitări privind emiterea unor acorduri sau autorizației de mediu pentru construirea unor microhidrocentrale pe cursurile râurilor din județ.
Deocamdată, au fost autorizate 12 microhidrocentrale care sunt în funcțiune.
Totodată, APM Bistrița-Năsăud a emis și 23 de acorduri de mediu pentru construirea microhidrocentralelor, acestea fiind în diferite faze de construcție.
Pe listă se mai află și alte trei solicitări care momentan sunt în procedura de a obține acordurile de mediu. În această perioadă APM Bistrița-Năsăud a respins și cinci solicitări de construire a microhidrocentralelor pe apele din Bistrița-Năsăud.
Din cele 35 de microhidrocentrale avizate până acum, 16 se află în situl Natura 2000, în zona de protecție. Cele mai multe sunt în Cușma (11 microhidrocentrale), alte trei sunt construite pe Someșul Mare Superior și două în Munții Rodnei.
Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud spune că toate microhidrocentralele au actele în regulă, au toate avizele necesare și că nu din cauza lor există probleme cu apele din Bistrița-Năsăud. Deși vara a fost una secetoasă, râurile pe care sunt construite acestea nu au avut de suferit, nu au secat din cauza noilor construcții și nici oamenii nu au avut de suferit din pricina acestora.
Conform autorizațiilor de mediu în permanență sunt monitorizate debitele apelor la nivelul scării de pești, se monitorizează parametrii de apă și se efectuează studii calitative și cantitative asupra unui sector situat în amonte și în aval cu 50 m față de poziția MHC-urilor.