Peste 35.000 de elevi și preșcolari din Bistrița-Năsăud primesc lapte și corn, conform programului guvernamental. În ultima perioadă însă, în mai multe zone din țară, s-au descoperit probleme la implementarea acestui program, numeroși copii ajungând la spital după ce au consumat lapte alterat.
Probleme au fost descoperite ieri și în Cluj-Napoca, o parte din laptele care ar fi trebuit să ajungă pe masa elevilor, fiind stricat. Autoritățile sanitare au declanșat numeroase anchete, anchete care de astăzi încep și la Bistrița, laptele furnizat elevilor din Cluj fiind produs de aceeași firmă care furnizează și laptele elevilor bistrițeni.
Începând de astăzi, Inspecția Sanitară de Stat, reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dar și ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor vor începe să verifice produsele livrate copiilor la școală.
Până acum la Bistrița nu au fost sesizate probleme majore legate de funcționarea acestui program, deși au mai existat plângeri primite din partea elevilor sau a părinților conform cărora produsele lactate sau de panificație primite nu erau corespunzătoare.
Reamintim că în urma celor aproape 600 de controale efectuate anul trecut, inspectorii DSP au găsit numeroase probleme în instituțiile de învățământ, iar pentru deficienţele constatate (control medical periodic, neefectuarea cursurilor de igienă, igienă generală, depozitare necorespunzătoare a produselor lapte-corn, neasigurarea apei potabile ) au fost date 69 avertismente şi au fost retrase 4 autorizaţii sanitare școlilor găsite cu probleme.
În plus, au fost efectuate 66 controale la firmele de catering care asigură mâncarea elevilor, dar și la cantinele școlare, iar pentru deficiențele constatate au fost aplicate 7 avertismente și o amendă de 1000 lei, fiind retrase din consum 2,42 kg și 69,66 litri de produse necorespunzătoare.
Conform unei decizii a Ministerului Sănătății, în perioada 15 - 25 martie, instituțiile cu atribuții în domeniu trebuie să desfășoare controale amănunțite în programul „Laptele și cornul", în toate unitățile de învățământ.
Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş-Cadariu, aflat într-o vizită în județul nostru la finele săptămânii trecute, a făcut un apel la educatori și la profesori „de a avea responsabilitate, de a avea grijă de copii și de a respecta regulile de igienă, dar nu în ultimă instanță de a verifica alimentele pe care le distribuie".