Asociatia Autism Europa Bistrita si Inspectoratul Scolar Judetean au incheiat un parteneriat ce se adreseaza copiilor diagnosticati deja cu tulburari din spectrul autist cu varste cuprinse intre 2-15 ani si familiile lor, specialistiilor din domeniul educatiei, dar si copiilor cu tulburari din spectrul autist nediagnosticati.
Parteneriatul s-a incheiat in vederea desfasurarii de programe si actiuni comune, care sa contribuie la asigurarea accesului la informatii de ultima ora privind problematica autismului, atat pentru parinti, cat si pentru specialisti, dar si pentru cadrele didactice.
Asocierea vizeaza diminuarea situatiilor de stres in familiile asistate, prevenirea izolarii familiilor care au copii cu autism si a discriminarii, prevenirea relelor tratamente in familie si comunitate asupra copilului cu autism; cresterea interesului comunitatii si a populatiei pentru problematica autismului, implicarea si sustinerea membrilor comunitatii in procesul de integrare in societate a persoanelor cu tulburari din spectrul autist; cresterea interesului specialistilor in evaluarea si diagnosticarea cat mai timpurie a cazurilor de autism, cu o mai mare rigoare stiintifica.
In cadrul protocolului, AAE ofera servicii de depistare precoce a copiilor cu TSA si interventia terapeutica si sociala timpurie, interventia centrata pe integrarea scolara, si va efectua un screening in unitatile de invatamant de masa (crese, gradinite, camine si scoli) in vederea depistarii timpurii a copiilor cu dezvoltare atipica si deficiente mintale, oferind, de asemenea, un training pentru cadrele didactice in scopul mai bunei intelegeri a comportamentului copilului cu TSA.
De asemenea, trainningul va oferi cadrelor didactice instrumente de lucru eficiente in vederea integrarii unui numar cat mai mare de copii cu TSA in invatamantul de masa. Un loc aparte il va avea si consilierea colegilor pentru a face fata impactului emotional pe care il are existenta unui copil cu autism in comunitatea restransa.
ISJ ofera specialistilor Centrului colaborarea pentru desfasurarea screeningului in vederea depistarii copiilor cu necesitati speciale din unitatile de invatamant de masa, indruma cadrele didactice in a solicita sprijinul specialistilor AAE si colaboreaza la realizarea investigatiilor medicale si sociale necesare.
In prezent, in unitatile de invatamant de masa din Bistrita-Nasaud sunt integrati 15 copii cu tulburari din spectrul autist.
Ana Dragu
Coordonator Centrul de Resurse si Referinta in Autism „Micul Print” Bistrita