Liberalii au cerut ca legea electorală să fie modificată printr-o ordonanţă de urgenţă pentru ca primarii să fie aleşi din două tururi. Premierul Cioloş a respins cererea liberalilor, explicând că nu poate modifica legea electorală printr-o ordonanţă de urgenţă. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, spune totuşi că acest lucru ar fi posibil.
Liberalii au cerut modificarea legii electorale şi vor ca primarii să fie aleşi din două tururi de scrutin. Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu declara presei naţionale că „alegerea primarului va fi uninominală. Nu introducem niciun fel de alte prevederi aici. În schimb, când vorbim de alegeri într-un singur tur, că nu poţi să ai un primar, în diverse condiţii, de prezenţă redusă, de un număr foarte mare de candidaţi, care să fie ales cu 15 la sută. Ar fi nelegitim acel primar”.
Premierul Dacian Cioloş a refuzat cererea PNL şi a precizat că nu va emite nicio ordonanţă de urgenţă legată de legea alegerilor. Primul ministru a explicat că legea care permite alegerea primarilor dintr-un singur tur a fost votată de Parlament, drept urmare este o decizie politică pe care el nu ar vrea să o schimbe printr-o ordonanţă de urgenţă.
„E o lege pe care Parlamentul a votat-o, o lege care s-a decis printr-o înţelegere politică. Nu cred că este democratic ca un guvern independent să modifice prin ordonanţă de urgenţă o decizie politică”, declara premierul.
Unele voci au spus că legea electorală nu ar putea fi modificată în an electoral. Peste doar câteva luni se va da startul campaniei electorale, iar la începutul lunii iunie alegătorii vor fi chemaţi la urne pentru a-şi alege primarii, consilierii locali şi pe cei judeţeni.
Preşedintele Curţii Constituţionale a României, bistriţeanul Augustin Zegrean spune însă că legea alegerilor ar putea fi modificată dacă ar fi în interesul procesului electoral şi dacă l-ar facilita. Zegrean spune că dacă modificările sunt bune acestea pot fi făcute şi printr-o ordonanţă de urgenţă chiar dacă aceasta este dată în anul în care au loc alegerile.
„Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile trebuie să se facă într-un tur sau două tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească. În România s-au adoptat vreo 1.000 de OUG. Înseamnă că suntem total nedemocratici nu?“, a declarat Augustin Zegrean care a mai precizat că atunci când se emite o ordonanţă de urgenţă în primul rând trebuie respectată Constituţia.
Ba mai mult, Zegrean a explicat că Legea Fundamentală nu împiedică modificarea legii electorale.
„Nu spune nici asta Constituţia. Voi citiţi alte constituţii, am impresia. Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci luni nu e democratic. Democraţia nu se măsoară nici în luni, nici în zile. Democraţia se măsoară în lucruri bine făcute, în lucruri făcute cu scaun la cap. Sigur, Comisia de la Veneţia a spus că este o recomandare care spune că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerilor sau, mă rog, un termen mai scurt şi noi am preluat aceasta şi am scris şi noi în decizii. De nenumărate ori am scris asta, dar până ieri nu a văzut nimeni că am scris asta în decizii”, a mai explicat preşedintele Curţii Constituţionale.