Procurorii au avut de muncă serios cu cei care și-au abandonat familiile, lăsându-și copiii în situații dezastruoase, fără a le plăti pensie alimentară... În total peste 170 de persoane care și-au abandonat familia au ajuns în fața judecătorilor din întreg județul, în ultima vreme pedepsele primite fiind mult mai ușoare.
Peste 170 de dosare, vizând abandonul de familie există înregistrate în ultimii 10 ani pe rolul instanțelor de judecată din întreg județul. Jumătate dintre inculpați sunt judecați de Judecătoria Năsăud, cele mai multe astfel de infracțiuni fiind înregistrate pe Valea Someșului.
Începând cu 2014, pedeapsa pentru cei care-și abandonează familia a scăzut, însă numărul plângerilor față de cei care nu și-au îndeplinit obligația de întreținere, sau nu au plătit timp de trei luni pensia către copii, a crescut semnificativ.
În fața judecătorilor au ajuns bărbați și femei care și-au abandonat familiile, lăsându-i să se descurce singuri, fără a le asigura copiilor minimul necesar traiului.
După noile reglementări ale Codului Penal, faptele de abandon de familie se pedepsesc cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă, asta în condițiile în care vechiul cod stabilirea o pedeapsă strictă de la un an la trei ani de închisoare sau zile de amendă pentru cei care și-au abandonat familiile.
De la intrarea în vigoare a noilor reglementări legale, în medie, judecătorii au aplicat câte patru luni de închisoare cu suspendare celor care și-au abandonat micuții, excepție făcând cei care au mai avut alte condamnări.