Cei 22 de primari, 6 consilieri județeni și peste 100 de consilieri locali care au uzat de prevederile ordonanței Dragnea și au migrat într-un alt partid pot răsufla ușurați: Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis azi ca aleșii locali care și-au schimbat partidul în baza ordonanței 55/2014 să își păstreze mandatele!
Deputații din comisia juridică au dezbătut astăzi Ordonanța de Urgență 55/2014 care a permis aleșilor locali să plece de la un partid la altul. Deputații au hotărât să inițieze un proiect de lege care să respingă această ordonanță declarată neconstituțională de Curtea Constituțională.
În plus, comisia juridică a respins și două amendamente formulate de PNL care prevedeau ca primarii, președinții de consilii județene și consilierii locali și județeni care și-au schimbat partidul în baza ordonanței 55 să își piardă mandatele în momentul în care legea de respingere a ordonanței va fi publicată în Monitorul Oficial. Un alt amendament respins prevedea că schimbarea partidului în baza ordonanței 55 constituie abuz în serviciu.
Chiar dacă au existat voci care au susținut în plenul ședinței că ceea ce a decis comisia nu este în acord cu cerințele Curții Constituționale și că PNL va ataca la CCR această decizie, în cele din urmă parlamentarii au făcut scut în fața aleșilor migratori hotărând că aceștia își vor păstra mandatele.
În județul nostru 22 de primari au altă opține politică față de cea de la începutului mandatului doi dintre primari declarându-se independenți.
De asemenea, peste 100 de consilieri locali au schimbat partidul, 37 dintre ei declarându-se independenți.
Totuși, situația lor nu este încă foarte clară. CCR a stabilit, după declarea neconstituționalității acestei ordonanțe, că soarta primarilor migratori este în mâinile Parlamentului care va decide măsurile care vor fi luate în acest caz. În ceea ce îi priveşte pe consilierii locali şi judeţeni decizia Curții Constituționale spune că îşi pierd mandatele și că Parlamentul nu ar fi mandatat să se pronunţe cu privire la soarta acestora.
Astăzi Comisia Juridică a luat o decizie care îi vizează pe toți aleșii migratori și, cu siguranță, decizia va fi contestată la CCR.